Inleiding
Graanproducten
Melkproducten
Beleg
Groenten & fruit
Koeken
Sauzen
Plantaardige producten
Vetstof
Dranken
Noten
Vlees & vis
Vegetarische vleesvervangers
Zoetstoffen
Extra
Slot
Vlees, veel mensen kunnen het niet missen. Is vlees gezond? En past het binnen een gezonde levensstijl,? Het antwoord is ja, zolang je er niet in overdrijft!
Tip: probeer het niet dagelijks op het menu te zetten en varieer met vis, eieren en plantaardige alternatieven met soja, kaas, bonen, ...
Wat met vlees? Vlees heeft 'goede' en 'slechte' kantjes. De positieve? Het is een bron van eiwitten, vitamines (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). De negatieve? Vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet. Gehaktbereidingen of vlees met een gepaneerd korstje bevatten niet alleen meer (verzadigd) vet, ze hebben ook meer vet nodig om klaar te maken.
Vis bevat heel wat omega 3-vetzuren wat goed is tegen hart-en vaatziektes. Maar is vis eten nu gezond? Wat met magere en vette vis, wat krijgt de voorkeur? Het is niet zo zwart/wit. We moeten dus nuanceren. Duik dus even mee in de onderwaterwereld.
Een tipje van de sluier:
Conclusie: de voorkeur gaat naar pure vis en et op met toevoegingen.
'Kip is maar kip hé', hoor ik vaak in de praktijk. 'Ik kan toch niet iedere week twee keer kipfilet eten, dat is toch maar saai?' Je kan meer variëren in je vlees door te experimenteren met kruiden of de bereidingswijze! Zoveel mogelijkheden!