Vlees & vis

Inhoud

  • Vlees
  • Vis
  • Keuken- en winkeltips

Overzicht

Inleiding

Inleiding

Inleiding

Inleiding

Graanproducten

Graanproducten

Beleg

Beleg

Groenten & fruit

Groenten & fruit

Sauzen

Sauzen

Koeken

Koeken

Plantaardige producten

Plantaardige producten

Vetstof

Vetstof

Dranken

Dranken

Noten

Noten

Vlees & vis

Vlees & vis

E-book

E-book

Vegetarische vleesvervangers

Vegetarische vleesvervangers

Extra

Extra

Melkproducten

Melkproducten

Zoetstoffen

Zoetstoffen

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Kant-en klare maaltijden

Kant-en klare maaltijden

Gezond weekmenu

Gezond weekmenu

Slot

Slot

How to ...

How to ...

Bonus hoofdstuk: quick & easy weekmenu

Bonus hoofdstuk: quick & easy weekmenu

The End

The End

Algemeen

Vlees, veel mensen kunnen het niet missen. Is vlees gezond? En past het binnen een gezonde levensstijl,? Het antwoord is ja, zolang je er niet in overdrijft!
Tip: probeer het niet dagelijks op het menu te zetten en varieer met vis, eieren en plantaardige alternatieven met soja, kaas, bonen, ...


Vlees

Wat met vlees? Vlees heeft 'goede' en 'slechte' kantjes. De positieve? Het is een bron van eiwitten, vitamines (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). De negatieve? Vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet. Gehaktbereidingen of vlees met een gepaneerd korstje bevatten niet alleen meer (verzadigd) vet, ze hebben ook meer vet nodig om klaar te maken.

Vis

Vis bevat heel wat omega 3-vetzuren wat goed is tegen hart-en vaatziektes. Maar is vis eten nu gezond? Wat met magere en vette vis, wat krijgt de voorkeur? Het is niet zo zwart/wit. We moeten dus nuanceren. Duik dus even mee in de onderwaterwereld.
Een tipje van de sluier:

  • vette vis bevat meer omega 3- vetzuren
  • magere vis bevat  minder vet
  • variatie blijft belangrijk

Conclusie: de voorkeur gaat naar pure vis en et op met toevoegingen.

Keukentip

'Kip is maar kip hé', hoor ik vaak in de praktijk. 'Ik kan toch niet iedere week twee keer kipfilet eten, dat is toch maar saai?' Je kan meer variëren in je vlees door te experimenteren met kruiden of de bereidingswijze! Zoveel mogelijkheden!

Hey, your browser is out of date!

We've noticed you're currently using an old version of IE.
We really recommend you update your browser.