Wat is nu eigenlijk het verschil?

We hebben ze allemaal wel al eens geprobeerd. Of toch de meesten onder ons. En sommigen zelfs meer dan één. Ik heb het over diëten. Logisch ook, de laatste jaren, of misschien zelfs de laatste decennia, is er zo’n druk gekomen op zowel vrouwen als mannen om het perfecte lichaam te hebben. Door die druk zijn we wanhopig op zoek naar wondermiddelen. We zijn die ‘overtollige’ kilo’s liever kwijt dan rijk. En liefst zo snel mogelijk. Dus, we begin aan dat ene dieet, gebruiken die ‘wonderpillen’, ‘wonderthees’ of andere soorten ‘wonderkuren’ om dat snel resultaat te verkrijgen. 

Flashback

Voor zolang ik mij kan herinneren, vond ik mijzelf té dik. Ik vergeleek mezelf vaak met vriendinnen of familieleden. Ik kom uit een familie met allemaal knappe vrouwen die lang en slank zijn. En ik zag mezelf als volgt: ik ben klein, dik en ik waggel. Letterlijk woorden die ik heb uitgesproken.

Flashback


Ik zat nog niet eens in het middelbaar en ik voelde mij al té dik. Ik herinner mij dat ik in de spiegel op een stoel ging zitten om te kijken ‘hoe dik mijn billen waren’ wanneer ik neerzat. Daarom kruiste ik mijn benen altijd, dan zagen die er minder dik uit.
Nu besef ik natuurlijk dat ik een doodnormaal lichaam had. 


Is het jouw fout?

Wanneer ik achteraf terugkijk hebben mijn familie, vrienden en de media mijn zelfbeeld en lichaamsbeeld beïnvloed. Kleine onbedoelde opmerkingen die toch blijven steken. “Je eet beter niet té veel kaas, want anders ga je dik worden”. “Neen je mag mijn broek niet lenen want jij gaat die uitrekken.” Of vriendinnen die zichzelf bijvoorbeeld ‘te dik’ vinden, maar slanker zijn dan jou. Dan denk je: als jij jezelf te dik vindt, wat moet je dan niet van mij denken?

Er zijn verschillende invloeden die op ons afkomen en die invloeden bepalen op lange termijn ons zelfbeeldJe zou je kunnen afvragen wiens schuld of fout het eigenlijk is? De jouwe omdat je jezelf niet ziet hoe je daadwerkelijk bent? Of is het de schuld van jouw vriendinnen? Of die van jouw familie? Jouw mama? Jouw zus?

Naar mijn mening kan je er niemand voor verwijten. Of is het toch niet te wijten aan één specifieke situatie. Er zijn verschillende invloeden die op ons afkomen als jong meisje, als jonge vrouw en eigenlijk ook als volwassen vrouw. Die invloeden bepalen op lange termijn ons zelfbeeld. Soms positief, meestal negatief.


Goed bedoeld

Die commentaren zijn goed bedoeld. Het zijn jouw ouders die jou proberen te beschermen. Of jouw familieleden die zich niet bewust van zijn van jouw complexen. Jouw vriendinnen die eigenlijk vooral bezig zijn met hun eigen complexen en eigenwaarde en zich niet bewust zijn van de jouwe. Al het bovenstaande draagt bij tot dat lichaamsbeeld, maar valt niet te wijten aan één specifieke situatie.


2011


Ik ben mij er vandaag meer dan ooit van bewust welk invloed het allemaal op mij heeft gehad. Daarom maak ik er een punt van dat niemand tegen mijn dochter mag zeggen dat ze té dik is, dat ze flinke billen heeft of dikke kaken. Ook al is zij nog maar twee jaar, ik wil niet dat die opmerkingen haar nu al (onbewust) beginnen beïnvloeden. Ik weet namelijk hoe het onbewust in je achterhoofd kan spelen.

Flash forward

Alleszins. Jaren later heb je een ongezonde relatie met voeding ontwikkeld. Want voeding is de vijand en het maakt je dik. Daar moeten we dus iets aan doen. We moeten beginnen schrappen. Maar wat? Zoveel mogelijk: pasta, suiker, aardappelen, brood, … Alles wat jou dik maakt, gaat eruit! Het resultaat is jaren diëten en hopen op één of ander wondermiddel. Hopend op dat strak pak waar je al jaren van droomt.

Jaren later heb je een ongezonde relatie met voeding ontwikkeld. Voeding is de vijand en we moeten beginnen schrappen


Spoiler alert: dat lichaam, dat krijg je nooit. Het is onrealistisch. Zelfs wanneer je dat getal op de weegschaal behaald hebt, zelfs wanneer je die sixpack hebt… Er zal altijd wel iets anders zijn. Waarom? Omdat we werken aan ons lichaam en dat is oppervlakkig. Oppervlakkig als in: ‘niet diepgaand genoeg’. We moeten leren werken aan onze relatie met voeding, aan onze balans, aan de kennis die we hebben ...

2015: een ongezonde relatie met voeding


We diëten om te vermageren, we sporten om strak te worden, … Dus, hier komt mijn conclusie: wat is verschil tussen diëten en een (gezonde) levensstijl? Die levensstijl gaat verder dan dat lijf dat je draagt. Die levensstijl is mentaal, zorgt voor rust (mind, body & soul). Dat kan zweverig klinken, maar denk aan alle onrust die je al gevoeld hebt met betrekking tot voeding, je lichaam of sport? En beeld je nu even in dat die onrust weg is en dat je die rust vindt? Dat klinkt toch… ZA-LIG.


Maar… hoe dan?


Jarenlang heb ik geworsteld. Tranen zijn er gevloeid in pashokjes wanneer een maatje 36 niet meer paste. Of toen ik in de spiegel keek en de cellulitis op mijn bovenbenen zag. En wanneer ik dan terug in dat maatje 36 paste door alles te schrappen wat ik lekker vond, was ik niet gelukkiger. Ik moest dat maatje eerst en vooral nog kunnen behouden en daarnaast was een maat 34 eigenlijk beter. Opnieuw aan dat dieet. Dat dieet dat je toch niet kan volhouden. Waarbij je daarna terug hervalt in je oude gewoontes en waardoor je terug (of zelfs meer) bijkomt. Een vicieuze cirkel waarin velen zich zullen herkennen. Toch?

Die diëten, pillen en wonderkuren gaan jou op lange termijn niet gelukkig maken. Die rust daarentegen wel


Wat is nu mijn punt?  Ga niet op dieet, drink geen thee om te vermageren, neem geen pillen om je honger te stillen, vervang geen maaltijden door shakes, neem geen pillen om meer vet te verbranden, enzovoort. Dat gaat jou op lange termijn niet gelukkig(er) maken. Wat gaat jou dan wel gelukkiger maken? Die rust vinden. En hoe doe je dat? Door KENNIS! 


Kennis is macht


Kennis over voeding. Weten over eten en bewustwording. En dat in de praktijk toepassen. Door keuzes te leren maken: “Ik weet dat ik dit lekker vind, maar het is minder voedzaam. Maar weet je wat: ik vind het lekker en vandaag ga ik het eten. Morgen niet, maar vandaag wel.”.

Vandaag wel, morgen niet


Door te werken aan jouw levensstijl. Hoe kun je dat lichaam voeden (en niet straffen of belonen)? Hoe kun je dingen eten waar je van geniet? Hoe kun je voedzame alternatieven vinden? Hoe kun je leren luisteren naar jouw lichaam Hoe vind je die balans? Dat allemaal kun je enkel krijgen door voldoende kennis te hebben. En dan heb ik het niet over kennis die je op Google vindt. Dan heb ik het over echte kennis, die gebaseerd is op gezond verstand en wetenschap.


Door die kennis in de praktijk te beoefenen zul je mondjesmaat die balans vinden. Zal het gemakkelijk zijn? Neen. Zal het altijd perfect lukken? Neen. Zal het snel gaan? Ook neen. Met vallen en opstaan. Soms zul je de balans kwijt raken. Door vermoeiende dagen of weken, hormonen, plannen die veranderen … En dat is oké. Dat is geen ramp. We zijn allemaal maar mensen hé! Je zult echter altijd die kennis hebben waar je op kan terugvallen. En die kennis kun je op elk moment (opnieuw) toepassen. En dat kan ook op een andere dag dan maandag ;).


Ik voel me goed!

Ik kan nu zeggen dat ik mij op mijn dertigste goed in mijn vel voel (de meeste dagen toch). Dat ik (meestal) die balans gevonden heb. Dat die rust de meeste dagen aanwezig is. Dat die schuldgevoelens niet vaak de kop meer opsteken. En dat allemaal door voldoende kennis. En die kennis heb ik ook maar van iemand anders meegekregen. Door hulp, begeleiding en externe motivatie. Misschien ben jij ook klaar om aan jouw levensstijl te werken? Om die kennis te vinden? Om je balans te vinden? En om die rust eindelijk te hebben?

Is het antwoord ja? Boek dan gratis jouw kennismakingsgesprek in en ontdek hoe PersonalFit met bovenstaande kan helpen. Geen dieet, geen wondermiddelen, maar een levensstijl gebaseerd op wetenschap en gezond verstand.

Sabrine Zarti is Founder van PersonalFit, voedingsdeskundige en personal trainer. Het is haar missie om mensen naar een gezond(er) leven te helpen en haar kennis te delen.

Hey, your browser is out of date!

We've noticed you're currently using an old version of IE.
We really recommend you update your browser.