Waarom we die goede voornemens niet volhouden

Sabrine Zarti
10122020

Goede voornemens. Het is er bijna terug de tijd van het jaar voor. Van afvallen tot minder geld uitgeven. Van stoppen met roken tot minder snoepen. Van meer tijd met het gezin doorbrengen tot minder tijd op de gsm doorbrengen, …

Op 1 januari, of 2 januari, beginnen we er massaal aan. We besluiten om heel ons leven om te gooien. En dat letterlijk van de ene dag op de andere. Het is tijd om te veranderen! New year, new me! Jammer genoeg houdt slechts 19% zijn goede voornemens op lange termijn vol. Dat wil zeggen dat 81% er vroeg of laat de brui aan geeft. En daar zijn er een aantal redenen voor.


Trop is te veel

In eerste instantie houden we het vaak niet vol omdat het doel te groot is. Van nooit sporten naar vier keer per week sporten is een te grote stap. Van elke dag gekluisterd zijn aan je gsm, tot de hele dag niet meer op je gsm zitten is een té grote stap.

Daarbovenop gaat het vaak niet om één voornemen, maar om een aantal totaal verschillende voornemens. We willen elke dag gezond eten EN meermaals per week sporten EN meer lezen EN en en … Maar trop is jammer genoeg te veel. En vooral niet haalbaar.


Verleiding

Een tweede reden waarom we dat goede voornemen niet volhouden is omdat de verleiding rondom ons aanwezig blijft. Los dat wij een besluit hebben genomen om het anders aan te pakken, het universum heeft die memo jammer genoeg niet ontvangen. Dat verjaardagsfeestje met die lekkere taart, die ene vriend die wel blijft roken, de meldingen op die gsm, …

Het universum heeft die memo omtrent ons voornemen jammer genoeg niet ontvangen


Het is mooi dat jij een besluit hebt genomen, het is moeilijker om de verleidingen rond dat besluit te weerstaan. Zeker als het zo hardnekkig in je leven zit ingebakken.


Formulering

In derde instantie zit het eigenlijk al in de naam. Een ‘voornemen’. Geen doel, maar een voornemen. Het klinkt al bijna als iets dat we niet kunnen volhouden. Je neemt het je voor, maar je bent precies toch niet helemaal vastberaden?

Het is misschien handiger om het een doel te noemen? Een doel op lange termijn en deze eventueel op te splitsen in verschillende stappen om dat ene groter doel te bereiken.


Wél volhouden?

Dat we goede voornemens (of doelen?) moeilijk volhouden, dat weten we intussen. Maar, waarom focussen op dat negatieve? Laten we kijken naar hoe we het WEL kunnen volhouden!


1. Be realistic

Het is belangrijk dat je realistisch bent bij het opmaken van die goede voornemens (of doelen). Een grote ommezwaai is vaak te drastisch en vergt te veel energie. Doe het daarom stap per stap. 

Door je levensstijl mondjesmaat aan te passen, lijkt het niet zo drastisch en vergt het ook minder energie


Wil je minder op je gsm zitten? Begin dan met je gsm overdag weg te leggen en las elk uur een gsm pauze in. Lukt dit goed? Skip dan een uur. En daarna nog één, enzovoort.
Wil je meer stappen? De stap van 2.000 naar 10.000 is groot. Probeer daarom eerst dagelijks meer stappen in je leven te integreren door kleine doelen vast te leggen. Evolueer eerst naar 3.000 stappen, daarna naar 4.000, 5.000, … . 

Door je levensstijl mondjesmaat aan te passen, lijkt het niet zo drastisch en vergt het ook minder energie. Je kan dan elke keer een stapje verder gaan en die kleine successen telkens vieren. Door die tussentijdse kleine overwinningen hou je het op lange termijn wél vol!

2. Maak een plan op

Het is goed om een groter voornemen of doel te hebben. Het is nog beter om hiervoor een plan op te maken. Wil je gezonder gaan eten? Kijk dan even wat daarvoor nodig is en maak hiervoor een plan op. Wat ga je hiervoor doen? En wanneer ga je dat doen?


Nemen we het voorbeeld met de stappen, kunnen we een plan opmaken om aan onze stappen te geraken. In de eerste maand probeer je te evolueren naar 1.000 stappen extra per dag. Dat kan je doen door de auto wat verder te parkeren, de trap te nemen in plaats van de lift, ‘s middags een wandeling te maken, …
Lukt dit goed? Schakel dan een niveau hoger. Maak dan ‘s avonds een extra wandeling. Wandel naar de winkel, ...

Naast het opmaken van dat plan, is het ook belangrijk om je doelen te concretiseren. Wat wil dat precies zeggen minder op je gsm zitten? Is dat minder op sociale media? Minder op je gsm in het algemeen? En hoeveel minuten/uren minder.
Je wil gezonder leven. Maar wat wil dat exact zeggen? Gezonder ontbijten? Meer sporten? Minder snoepen? …

Naast het opmaken van dat plan, is het ook belangrijk om je doelen te concretiseren.


Wees dus heel concreet over wat jouw doelstelling is en stel hier een stappenplan voor op. Wanneer je dat plan opmaakt, is het misschien ook geen slecht idee om al rekening te houden waar je allemaal tegenaan kan botsen en hoe je hiermee kunt/wilt omgaan. Door jezelf voor te bereiden op bepaalde scenario’s, zul je die beter het hoofd kunnen bieden.


3. Doe het niet alleen

Het kan raar klinken, maar: zoek hulp. Niemand kan het alleen. Die hulp kan jouw vrienden of familie zijn. Maar ook over professionele hulp hoef je jou niet schamen! Wil je stoppen met roken, maar lukt het niet alleen? Zoek dan een instantie, therapeut, … die jou hierbij kan helpen.
Wil je minder stress? Zoek dan een stressbegeleider. Wil je gezonder leven? Ga dan op zoek naar een diëtiste en/of personal trainer die jou hierin kunnen begeleiden.En bij dat laatste kunnen wij helpen! Wist je trouwens dat je in de maand december levenslang 10% korting op ELKE FIT! Zo draagt PersonalFit haar steentje bij zodat jij JOUW goede voornemens in 2021 WEL kan volhouden. Meer info vind je via deze link.

4. Geef niet op

Ons laatste en misschien wel belangrijkste punt: geef niet op. Er zullen momenten aanbreken dat je in die hardnekkige oude gewoontes hervalt. Je zult je op een bepaald moment gefaald voelen. Maar je faalt eigenlijk enkel en alleen maar wanneer je opgeeft.

Een tegenslag kan en zal waarschijnlijk gebeuren. Dat is ook logisch wanneer je een ingebakken gewoonte wilt veranderen. Maar, dat is niet erg. Je hervalt even en herpakt je daarna gewoon terug. Met vallen en opstaan. Wanneer je dat accepteert en je jou hier bewust van wordt, zul je hier ook beter mee kunnen omgaan. Waardoor je dat goede voornemen misschien deze keer wel volhoudt?Heb jij hulp nodig bij jouw voornemen om gezonder te leven? Dan kan je in de maand december genieten van een levenslange korting van 10% met de kortingscode ‘GEZONDEVOORNEMENS’. En dat op ELKE FIT! Meer info vind je via deze link.

Sabrine Zarti

Sabrine Zarti is Founder van PersonalFit, voedingsdeskundige en personal trainer. Het is haar missie om mensen naar een gezond(er) leven te helpen en haar kennis te delen.

Hey, your browser is out of date!

We've noticed you're currently using an old version of IE.
We really recommend you update your browser.