Waarom jij vandaag moet starten met intuïtief bewegen

Waarom jij vandaag moet starten met intuïtief bewegen

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

Iedereen kent intussen de term intuïtief eten wel, maar wist je dat er ook zoiets bestond als intuïtief bewegen? Het hanteert dezelfde principes als intuïtief eten, namelijk naar jouw lichaam luisteren. We kennen allemaal wel een personal trainer die ons doet sporten tot we bloed proeven. Wel, dat is intuïtief bewegen NIET.

 

Vooraleer je verder leest, denk eerst even terug aan jouw kindertijd. Welke spelletjes speelde je graag? Was dat tikkertje? Trampoline springen? Of ging je graag ravotten? Gegarandeerd was je actief. En als je wat ouder werd? Was er een specifieke sport die je graag uitoefende? Misschien  turnen? Of badmintonnen met je broer of zus in de tuin? Gaan voetballen op het pleintje? Maakte je graag een wandeling in het bos? Of dansen op luide muziek?

En wanneer je dat deed. Deed je dat dan voor jouw plezier? Of om calorieën te verbranden? Deed je dat op dagen dat je ziek was? Of bleef je dan gewoon thuis? En deed je het meer op dagen dat je een koekje meer had gegeten?
 

Niet leuk

Als volwassene linken we sporten aan iets dat niet leuk is. Het is iets dat moet. Een noodzakelijk kwaad. We moeten onszelf afmatten en we gaan op zoek naar de sporten die de meeste calorieën verbranden. We verplichten onszelf om elke workout op volle kracht uit te voeren, ook al voelt dat niet altijd goed aan. We voelen ons schuldig wanneer we een workout overslaan. We zijn teleurgesteld wanneer het niet goed lukt. Tenslotte voelen we de druk om elke keer beter te presteren. Om elke workout meer en meer te doen.

 Dat allemaal zorgt ervoor dat je niet luistert naar jouw lichaam. Dat je de druk torenhoog legt en dat je het niet meer leuk vindt. Dat op z’n beurt zorgt er voor dat je het niet volhoudt. Als kind zagen we bewegen en sporten net als iets dat leuk, daar moeten we terug naar toe.

 

Wanneer ik goesting heb?

Bij intuïtief bewegen ga je luisteren naar jouw lichaam en doen waar het nood aan heeft. Je gaat in eerste instantie op zoek naar een manier van sporten of bewegen dat je LEUK vindt. Daarnaast stem je die sportsessies af op jouw lichaam. En dat is afhankelijk van dag tot dag. Ben je moe? Dan kies je voor een lichte workout. Ben je gefrustreerd? Dan moet je misschien explosief gaan? Ben je ziek? Dan blijf je in de zetel.


Let op, intuïtief bewegen wil niet zeggen dat je alleen maar sport wanneer je goesting hebt. Waar wij goesting in hebben en waar ons lichaam nood aan heeft, is niet altijd hetzelfde. Onze raad is: kies jouw vaste sportdagen en op die dagen ga je sporten. Zonder excuus (behalve als je ziek bent). Je doet echter wel waar jouw lichaam op dat moment nood aan heeft. Explosief, rustig, gewoon alles even losschudden, er op los dansen, … Waar jouw lichaam, fysiek en mentaal, nood aan heeft.

 

Calorieën afbranden en jezelf straffen voor die ene reep chocolade? Neen, daar doen we bij intuïtief bewegen niet aan mee

Bij intuïtief bewegen is de ene sport ook niet beter dan de andere. Calorieën afbranden en jezelf straffen voor die ene reep chocolade? Neen, daar doen we bij intuïtief bewegen niet aan mee. Yoga is niet slechter dan hardlopen. Alleen dansen in de badkamer is niet beter dan die intense zumba las. Er is geen goed of slecht. Alleen bewegen of niet bewegen.

Het vergt een verandering van mindset, maar die aanpassing gaat er voor zorgen dat je consequent sport door te luisteren naar jouw lichaam. Daardoor hou je sporten vol, voor de rest van jouw leven. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat je elk doel dat je voor ogen hebt, eindelijk behaalt. Waarom? Omdat je door consequent te sporten sterker en fitter wordt. En daardoor lukt het jou eindelijk om die 20 push-ups te doen. In plaats van dat je stopt na 5.
 

Waarom sporten?

Mocht je jou na dit artikel nog afvragen waarom je in godsnaam zou moeten sporten? Weet dat sporten veel voordelen heeft en geeft. Regelmatig bewegen (in welke vorm dan ook) zorgt voor een gezond en fit lichaam, het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, het verlaagt de kans op een hoge bloeddruk, je krijgt er sterke spieren en botten van, … Voordelen genoeg dus. Daarnaast maak je na het sporten endorfines vrij, ook wel gekend als het gelukshormoon. Dat is de reden dat je jou na die sportsessie altijd beter voelt. 

 

Uitdaging

Het is intussen wel duidelijk dat intuïtief bewegen dé manier is om dat sporten eindelijk vol te houden. Toch blijft het moeilijk om te weten welke oefeningen je het best uitvoert, hoe je jouw workout leuk en fun maakt, … Daar helpen wij met plezier mee bij PersonalFit. Zo begeleiden we jou online en krijg je oefeningen op JOUW maat. Dat wil zeggen dat we rekening houden met jouw lichaam, maar ook met jouw mentaal. Zodat je geniet van die workout zonder er tegenop te zien.

Alle info vind je via deze link. Of boek eens een gratis coaching sessie in? Dan babbelen we face 2 face over wat voor JOU werkt. Helemaal gratis en vrijblijvend!

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.