Opiniestuk: Mijn bedenkingen over intuïtief eten

Opiniestuk: Mijn bedenkingen over intuïtief eten

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

Intuïtief eten, het werd in 2022 een ware hype. Van streng diëten naar luisteren naar jouw lichaam. Jezelf graag zien. Het klinkt veelbelovend. En gemakkelijk. In theorie toch. Maar met mijn jarenlang ervaring als voedingsdeskundige ben ik kritisch. Want hoe gemakkelijk de theorie ook klinkt, hoe moeilijk het volgens mij is om die in de praktijk toe te passen.

 

De theorie

Als je het laatste jaar nog niet over intuïtief eten gehoord hebt, laat mij dan kort uitleggen wat het is. Bij intuïtief eten luister je naar jouw lichaam en wat het nodig heeft. Je eet dus wanneer je honger hebt en je stopt wanneer je verzadigd bent. Daarnaast ga je eten wat je nodig hebt. Of dat nu eiwitten, vetten of koolhydraten zijn. Je eet tenslotte zonder restricties en legt jezelf dus geen regeltjes op. Nood aan een koekje? Zin in frietjes? Of net een stuk fruit? Bij intuïtief eten kan en mag het allemaal.

Als voedingsdeskundige met enkel oog op de gezondheid van mijn klanten, klinkt dat uiteraard fantastisch. En dat is het ook. In theorie. Toch heb ik bedenkingen bij de praktijk.

 

De praktijk

Hoe fantastisch die theorie dus ook klinkt, ik weet uit mijn jarenlange ervaring als voedingsdeskundige dat het allemaal niet zo gemakkelijk gaat. Stoppen met diëten, luisteren naar jouw lichaam en het komt allemaal wel goed. Niet altijd. Het probleem is dat als je jaren geen verbinding hebt gehad met jouw lichaam, is het niet gemakkelijk die connectie terug te vinden. Zeker niet als je er alleen voor staat.

Één van de fases die je bij intuïtief eten doorgaat is de fase waar je alles kan en mag eten. In die fase kan het goed zijn dat je een hele zak M&M’s eet, een pak koeken, een zak snoepen, … Dat is volgens de theorie normaal en tijdelijk.

Als je echter een dieetmentaliteit hebt, kan die fase maanden duren. De kans is reëel dat je in die fase gewicht gaat bijkomen. Velen beginnen zelfs al te stressen bij de gedachte alleen al. Als je dit dan alleen doormaakt, sla je in deze fase alarm. Je houdt er mee op voor het goed en wel begonnen is. Opnieuw op zoek naar een nieuw dieet om die kilo’s kwijt te geraken. En de vicieuze cirkel is rond.

 

Afvallen

Als je tenslotte op zoek bent naar een manier om die overtollige kilo’s kwijt te geraken, is intuïtief eten vaak niet de manier waarop je het doet. Vermageren staat er namelijk niet in de woordenboek. Want dat zou willen zeggen dat je jezelf niet graag ziet of accepteert.

Het is volgens mij positief dat intuïtief eten afvallen niet op de voorgrond zet. Maar, het is volgens mij ook oké om te willen vermageren. Of dat nu is om jouw fysiek of mentaal beter te voelen. Dat wil in mijn ogen niet zeggen dat je jezelf niet graag ziet. Dat is wel de conclusie bij intuïtief eten. Afvallen staat er niet in het woordenboek.
 

Soms draagt overgewicht wel bij aan gezondheidsproblemen


Ik geef graag mijn mama als voorbeeld. Mijn mama heeft al jaren overgewicht. Niet per se door een ongezonde levensstijl, wel door een traag werkende schildklier. En ook al is het intussen bewezen dat overgewicht niet uitsluitend toedraagt aan gezondheidsproblemen. In bepaalde gevallen, doet het dat wel. Zoals bij mijn mama. Door haar overgewicht heeft zij last van haar gewrichten, last van haar knieën en haar enkels, reuma, diabetes type 2, … 

Elke kilogram die ze afvalt, speelt in haar voordeel. Het zou er zelfs voor kunnen zorgen dat ze geen diabetesmedicijn meer moet nemen. De stress op haar gewrichten zou minder zijn, waardoor zij terug mobieler zou kunnen worden.
 

Intuïtief eten is niet oké

Ik geloof in intuïtief eten. Ik geloof dat je opnieuw in verbinding moet geraken met jouw lichaam, dat je terug moet luisteren naar wat het nodig heeft. Ik geloof er echter niet in dat het zo gemakkelijk is als men laat uitschijnen.

 

Als je jaren geen verbinding hebt gehad met jouw lichaam, is het niet gemakkelijk die connectie terug te vinden


Ik geloof ook dat willen afvallen oké is, voor welke reden dan ook. Zolang je het doet met jouw gezondheid voorop. Zolang je het doet door jouw lichaam te voeden en niets te ontzeggen. En dat je het op een manier doet dat voor jou werkt, voor de rest van jouw leven.

Ik geloof ook dat jouw levensstijl aanpassen en luisteren naar jouw lichaam, één van de moeilijkste dingen is die je kan doen. Daarom geloof ik dat het heel moeilijk is om er zonder hulp te geraken. Omdat je al snel in die oude gewoontes terugvalt, het geloof in jezelf verliest en dan toch op zoek gaat naar de quick fixes.

Daarom werk ik bij PersonalFit uitsluitend met diëtistes die de principes van intuïtief eten kunnen toepassen, maar die jou vooral gaan helpen naar een gezonder leven. Die jou terug gaan leren luisteren naar jouw lichaam en die samen met jou bekijken hoe je eventueel wel kan afvallen. Maar altijd met gezondheid voorop.

 

Wil jij weten of jouw levensstijl gezond is? Op welke vlakken jij wat beter naar jouw lichaam kan luisteren? Hoe je jouw gezondheid voorop kan stellen en hoe je wel kan afvallen? Boek dan een gratis coaching sessie in. Ik geef je met plezier tips en tricks waar je verder mee aan de slag kan. Volledig vrijblijvend zonder enige aankoopverplichting.

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.