Maak jij de afweging?

Maak jij de afweging?

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

Er zijn er die er bij zweren, anderen schatten hun porties liever in met de losse pols. Nog anderen geloven niet in portiegrootte. Maar, is eten afwegen nodig binnen een gezonde levensstijl? Hieronder bespreken we een aantal manieren van eten wegen, de pro’s, de contra’s en onze conclusie.
 

1. Wegen met een weegschaal

Zoals de titel het hierboven stelt, kun je jouw voeding afwegen met een keukenweegschaal. Je kijkt hoeveel je eet en trackt het eventueel met een app. Zo kan je nauwgezet jouw calorie-inname bijhouden.

Het grote voordeel hiervan is dat je zeer nauwkeurig te werkt gaat en een duidelijk beeld krijgt over jouw porties en portiegrootte. Je weet exact hoeveel je eet.
 

2. Wegen met je hand

Naast de weegschaal kun je ook jouw handpalmen gebruiken om eten ‘af te wegen’. Er zijn hier een aantal methodes voor:

- open handpalm:

  • een open handpalm gebruik je bijvoorbeeld voor de ideale portie van vlees, vis, kip, … (1 open handpalm = 1 portie)

- half open handpalm:

  • dit is ideaal om bijvoorbeeld noten af te wegen

- gebalde vuist:

  • ideaal voor het afwegen van koolhydraten zoals bijvoorbeeld pasta, …

- vinger:

  • bijvoorbeeld een stukje (zwarte) chocolade


Het voordeel hiervan is dat je geen weegschaal nodig hebt en dat je het gemakkelijk de rest van je leven kunt volhouden. Het is een goede manier om je bewust te worden van jouw porties en portiegrootte. Een ander voordeel is dat je eet naar de verhouding van je lichaam. Mensen die groter zijn hebben (meestal) grotere handen waardoor ze meer kunnen en moeten eten.


De pro's

Het grote voordeel van het afwegen van je voeding is dat je inzicht en controle krijgt over jouw porties. De reden dat dat positief is, is omdat onze porties de voorbije jaren gegroeid zijn. Er is uiteraard niets mis met een vol figuur/lichaam, maar wel met een ongezond lichaam. Te grote porties opnemen kan leiden tot een ongezond lichaam.


Overeten zit zo goed als in onze cultuur ingebakken, dus het afwegen van voeding kan dat tegengaan waardoor je gemakkelijker kunt afvallen zonder een crashdieet of bepaalde voedingsgroepen te schrappen. Je wordt je ook bewuster van de signalen van je lichaam en leert zo te luisteren.

Daarnaast kan het ook helpen om de voedingsaanbevelingen te behalen van de gezondheidsorganisaties. Zo weet je of je voldoende groenten, fruit, vlees, vis, … binnenkrijgt.
 

Het gevaar

Echter schuilt er volgens ons ook een groot gevaar. Alles wegen kan er voor zorgen dat je niet meer zonder die weegschaal of handpalm durft te eten. Wat als je gaat uit eten? Of bij vrienden of familie gaat eten? Ga je dan een hele avond stressen over wat je eet? Neem je dan je weegschaal mee? Ga je proberen gokken met je handpalm wanneer ze jouw voedsel op jouw bord scheppen?


Het gevaar is dus dat het een obsessie wordt. Constant de afweging moeten maken (pun intended) kan een zeer vermoeiend proces worden waardoor je een negatieve relatie met voeding kunt ontwikkelen.

Tenslotte kan het ook een soort van dieet worden. Door jouw hongersignalen te negeren en enkel nog bezig te zijn met het afwegen van jouw porties, doe je net het tegenovergestelde van wat jouw lichaam nodig heeft.

 

Voor of tegen?

Persoonlijk vinden we het afwegen met een weegschaal op lange termijn een minder goed idee. Het kan een goede manier zijn van bewustwording en kennis vergaren. Zodat je inzichten krijgen in welke porties het beste bij jou past en of je ergens te weinig of te veel van binnen hebt. Wat weegt hoeveel en wat is een goede portie voor mij. Maar op lange termijn lijkt het ons minder gemakkelijk vol te houden en soms zelfs schadelijk.

Afwegen met de handpalmen lijkt ons dan een beter idee. Het kan helpen je porties onder controle te houden, zonder dat je op de gram moet gaan afwegen. Je kan dan voor jezelf uitmaken welke portie en portiegrootte jou een verzadigd gevoel geeft. Belangrijk is ook hier dat het geen obsessie wordt. Af en toe moet je gewoon kunnen eten wat je wilt, wanneer je het wil en hoeveel je wilt.


Af en toe moet je gewoon kunnen eten wat je wilt, wanneer je het wil en hoeveel je wilt.

Onthoud vooral dat je voeding dient om ons lichaam te voeden. We moeten er daarnaast ook gewoon van kunnen genieten. Maak dus voor jezelf, eventueel samen met je deskundige, de afweging hoe je jou bewust wil worden van jouw porties en hoe je deze onder controle wil houden..


Wil jij hulp met jouw porties, portiecontrole en gezond leven? Neem dan een kijkje naar één van onze formules om jou te begeleiden naar dé beste versie van jezelf.

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.