Keto of ketoGEEN?

Keto of ketoGEEN?

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

Er is al heel veel gezegd en geschreven over het keto dieet. Maar wat is het? Wat doet het met je lichaam? Word je er echt gezonder van en is het echt een wonderdieet? Let's find out.
 

Energieverbranding in het lichaam

We geven je graag eerst een beknopte uitleg over hoe de energieverbranding in het lichaam werkt. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. Die glucose wordt via je bloed naar verschillende cellen in het lichaam verspreid. Op deze manier stelt het lichaam ons om verschillende functies of activiteiten uit te oefenen zoals stappen, lopen, zwemmen, ...

Glucose wordt als glycogeen opgeslaan in de spieren & lever. Neemt het lichaam onvoldoende koolhydraten op met als gevolg dat de glucose te laag is? Dan zal het lichaam een andere manier zoeken om aan energie te geraken. Dat doet het door vetzuur te verbranden. Uit deze vetzuurverbranding ontstaat geen glucose, maar wel ketonen. Hersenen, spieren en het zenuwstelsel kunnen ketonen in de plaats van glucose gebruiken.
 

Wat is een ketogeen dieet dan? 

Een ketogeen dieet is een dieet waarbij je heel weinig energie uit koolhydraten haalt. Bij een doorsnee voedingspatroon haal je gemiddeld 50-55% van je totale energiebehoefte uit koolhydraten. Dat komt overeen met ongeveer 250 tot 275 gram koolhydraten. Koolhydraten vind je in brood, aardappelen, pasta, rijst, gebak, koek, snoep, ...  Maar je vindt ze ook in sommige soorten groenten & fruit.
 


Bij een ketogeen dieet neem je 20 tot maximum 50 gram koolhydraten in. De rest van je energie haal je dan voornamelijk uit eiwitten en vetten.
 

Wat zijn de voordelen? 

Het ketodieet werd oorspronkelijk ontwikkeld voor patiënten met epilepsie. Hoe het dit doet, daar is nog geen wetenschappelijke uitleg voor, maar er is wel wetenschappelijk bewijs dat het effectief helpt tegen epilepsie aanvallen. Nu wordt het ketodieet echter gebruikt om gewichtsverlies te bevorderen. Doet het dit dan ook?
 

Gewichtsverlies

Als je minder energie inneemt dan je verbrandt, zul je gewicht verliezen. Maar neem je evenveel energie in, door bijvoorbeeld te (over)compenseren met vetten, zal dat niet het geval zijn. Uit onderzoek blijkt dat het ketogeen dieet op korte termijn gewichtsverlies oplevert. Bij een gebrek aan glucose zal het lichaam de glucose voorraad in het lichaam (glycogeen) aanspreken. Het verbruik van glycogeen veroorzaakt ook heel wat vochtverlies. Dit kan grotendeels de oorzaak zijn van het grote gewichtsverlies in het begin van het dieet. Echter op lange termijn komt je het gewicht snel terug bij.
 

Voldaan gevoel

Eiwitten bezorgen een voldaan gevoel. Indien je eiwitten eet, zal je sneller en langer een voldaan gevoel hebben. Met als resultaat dat je minder snel honger zult hebben en minder snel zult snacken. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk om je spieren op te bouwen. Eet je voldoende eiwit tijdens een energiearm dieet? Dan kan het eiwit helpen om je spiermassa te behouden. Daarnaast zouden ook de ketonen, de afbraakproducten van de vetzuurverbranding, het hongergevoel stillen.
 

Zijn er nadelen? 

Door een voedingsgroep te schrappen, mis je heel wat voedingsstoffen. Net zoals andere diëten is het moeilijk om dit dieet vol te houden. In eerste instantie kan het leiden tot gewichtsverlies. Maar dat heeft niets te maken met de ketonen, maar eerder met een negatieve energiebalans: je verbruikt meer dan je inneemt. En indien je het niet voor de rest van jouw leven kan volhouden, kom je die verloren kilo's vaak (snel) terug bij. Wat dan uiteindelijk leidt tot het welgekende jojo-effect.
 


Voedingsstoffen

Door minder koolhydraten op te nemen, kan de inname van enkele voedingsstoffen te beperkt zijn. Denk maar aan voedingsvezels, B-vitamines en mineralen zoals magnesium.
 

Verhouding vetten 

Een hogere inname van vetten zal ook het aandeel verzadigde vetten verhogen. Een te grote inname van verzadigde vetten kan hart – en vaatziekten in de hand werken. 
 

Slechte adem 

Tijdens de vetzuurverbranding in een koolhydraatarm dieet wordt ook aceton gevormd. Aceton is een vluchtig product en wordt door het lichaam uitgescheiden via de urine of de adem. Dit kan dan ook zorgen voor een ‘acetonadem of slecht ruikende adem.  
 

De conclusie luidt dat het keto dieet een extreem dieet is, dat net zoals ieder ander dieet, moeilijk vol te houden is. Daarnaast kan het een tekort aan bepaalde voedingsstoffen veroorzaken, maar ook een teveel aan andere voedingsstoffen (zoals verzadigde vetten). Een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende lichaamsbeweging brengt voldoende voedingsstoffen aan om het lichaam gezond en in balans te houden en blijft dus aangeraden.
 

Heb jij echter hulp nodig bij het maken van die gezonde keuzes? Dan kan een gratis coachingsessie soelaas bieden. We luisteren dan vooral naar jou en geven jou gepersonaliseerde tips. Volledig vrijblijvend. Alle info + inboeken kan via deze link!


Bronnen:

voedingscentrum.nl

nice-info.be

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.