Hoe maak ik de gezonde keuze in de supermarkt?

Hoe maak ik de gezonde keuze in de supermarkt?

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

Wanneer je net begint aan je gezonde levensstijl (of zelfs wanneer je er al een tijdje mee bezig bent), dan kan een trip naar de supermarkt uitdagend zijn. Je wordt je plots bewust van hoe hard je moet zoeken naar die voedzame producten. Claims op de voorkant zijn namelijk niet altijd even betrouwbaar. Daarnaast liggen de schappen boordevol minder voedzame alternatieven. Dus, hoe ga je naar de winkel en maak je toch die gezonde keuzes?

In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat de voorkant van de verpakking voornamelijk dient om de verkoop van een product te stimuleren. Daar is niets mis mee, maar daar moeten wij ons als consument wel van bewust zijn. Light, suikervrij, geen toegevoegde suikers, zero sugar, … het zijn claims die vooral bedoelt zijn om onze aandacht te trekken, deze vast te houden en ons te overtuigen om het product te kopen.

In onze Westerse wereld is obesitas geen uitzondering, maar zelfs regelmaat. Mensen zijn zich er meer en meer van bewust dat een gezond gewicht op lange termijn voordelen kan brengen en zijn daarom op zoek naar die lekkere, handige en caloriearme producten. Daar maken producenten gretig gebruik van door verschillende claims op hun producten te zetten om zo die verkoop te stimuleren. Meer over verpakking en etiketten vind je in onze vorige blogpost.


Hoe dan wel?

Nu we weten waarop we niet of minder op moeten letten, luidt een belangrijkere vraag: waar moeten we wel op letten?
 


1. Ingrediëntenlijst

  • De ingrediëntenlijst van een product zegt heel veel. Alles wat in het product zit, staat hierin vermeld. Wanneer er bijvoorbeeld op de voorkant van een product suikervrij staat, dan kun je op basis van de ingrediëntenlijst afleiden of er in de plaats zoetstoffen gebruikt werden.
  • Daarnaast zegt de lengte van een ingrediëntenlijst ook veel. Hoe langer de lijst, hoe bewerkter het product, hoe minder de voorkeur. Een lang ingrediëntenlijst duidt op veel toevoegingen. Zeker wanneer je deze toevoegingen niet kan uitspreken.
  • Nog belangrijk om weten, is dat de ingrediënten in de lijst in chronologische volgorde staan. Het eerste ingrediënt is dus het meest aanwezig in het product, daarna het tweede, … Dus wanneer er als eerste ingrediënt suiker staat (zoals bijvoorbeeld in Nutella) dan weet je dit het meest gebruikte ingrediënt is.
  • Wees je er tenslotte van bewust dat er voor ingrediënten verschillende synoniemen gebruikt worden. Vooral om suiker en vet te omschrijven. Consumenten willen dit namelijk meer en meer mijden.
    Er worden dan termen gebruikt zoals honing, dextrose, fructose, stroop, siroop, ... voor suiker. Of termen zoals palmolie, kokosolie, plantaardige olie (plantaardig is niet altijd onverzadigd), boter, room, … voor vet.

    Maar ook de term 'zoetstof' wordt vaak gemeden omdat deze een slechte reputatie heeft. Er worden dan termen gebruikt zoals cichorei wortel, xylitol, stevia en de alom bekende aspartaam.
     

2. Voedingswaarden

Naast de ingrediëntenlijst zijn de voedingswaarden ook belangrijk. Letterlijk: welke waarden brengt dit product toe aan/in jouw lichaam? In deze tabel vind je onder andere de calorieën van een product. Maar het is heel belangrijk om te beseffen dat calorieën niet alles zeggen. En soms zeggen ze zelfs heel weinig.
 


Voedingswaarden: welke waarden brengt dit product toe aan of in mij lichaam?

Wanneer we terug het voorbeeld van Nutella nemen, dan bemerken we dat Nutella minder calorieën bevat dan bijvoorbeeld een pindakaas op basis van 100% pinda’s. Dus wanneer je alleen op calorieën zou afgaan, zou je bijna denken dat Nutella de betere optie is. Belangrijker is het totaalplaatje. Hoeveel vetten zitten er in het product? En hoeveel daarvan zijn verzadigd? Hoeveel eiwitten en vezels, hoeveel suikers? Want dat totaalplaatje gaat jou een beeld geven van hoe voedzaam het product is, maar ook hoe vullend het product is.

Hoe meer eiwitten en vezels in een product, hoe meer het verzadigd
. Het kan dan wel meer calorieën bevatten, je gaat er in het algemeen minder van eten EN je blijft er langer door verzadigd. Daardoor ga je doorheen de dag minder sneukelen, wat jouw totale calorie inname op z’n beurt lager zal houden.

Daarnaast zal een product met veel suiker er ook voor zorgen dat jouw suikerspiegel snel stijgt en daalt. Met andere woorden: je hebt snel terug nood aan suiker. Een vicieuze cirkel met heel veel extra calorieën tot gevolg.
 

Appels met appels

Belangrijk wanneer je op zoek gaat naar die voedzame producten is om de producten met elkaar te vergelijken. Vergelijk de verschillende opties en kijk waar het ene product beter op scoort dan het andere. Op basis hiervan kun je een betrouwbare keuze maken.


 

Wanneer je dat doet, is het wel belangrijk dat je beide producten vergelijkt op basis van 100 gram en niet op basis van portiegrootte. We moeten namelijk appels met appels vergelijken. Verschillende producten hebben verschillende portiegroottes. En verschillende portiegroottes met elkaar vergelijken kan een vertekend beeld geven.

Je kunt uitertaard wel portiegroottes vergelijken wanneer deze in beide producten gelijk zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan 15 gram pindakaas en 15 gram Nutella.
 

Hoe ga ik dan het best naar de winkel?

We gaan eerlijk met je zijn: in het begin is dat tijdsintensief. Je moet op heel veel zaken letten en vooral goed zoeken. Die producten staan namelijk niet allemaal samen op een schap. En producten waarvan je dacht dat ze gezond waren, blijken na een analyse misschien toch niet zo gezond. Dus het belangrijkste is dat je op bovenstaande zaken let en dat je op zoek gaat naar wat je lekker vindt. Experimenteer er maar op los!
 

"Producten waarvan je dacht dat ze gezond waren, blijken na een analyse  toch niet zo gezond"

Bekijk eerst eens de producten die je normaliter koopt. Zitten deze boordevol suiker of (verzadigd) vet? Zoek dan naar een product in de buurt. Kijk naar de claims op de verpakkingen en neem er dan de achterkant bij. Alleen zo kun je een gegronde keuze maken.

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat veel zaken met een smaakje, chocolade, …  minder voedzaam zijn. Hoe meer chocolade, hoe minder voedzaam. Hoe meer smaakjes (bijvoorbeeld yoghurt met aardbei), hoe meer suiker er ook (meestal) in het product zitten.


En tenslotte onze laatste tip: laat je begeleiden. We weten hoe moeilijk en energierovend de zoektocht kan zijn. Zeker wanneer je naar de winkel gaat. Maar dat hoeft alvast niet tijdrovend te zijn. Een diëtiste weet perfect welke producten wel of niet de voorkeur genieten en kan je hier zeer nauw in begeleiden. Want hé, waarom zou je het warm water moeten uitvinden?
 

Wil jij weten hoe je gezond kan winkelen & leven? Dan is The Food misschien wel iets voor jou? Een zes maanden traject op vlak van voeding om jou zo te helpen in jouw zoektocht naar een gezonder leven.

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.