Hoe hou je die gezonde levensstijl ook in het weekend vol?

Hoe hou je die gezonde levensstijl ook in het weekend vol?

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

Van maandag tot vrijdag gaat alles vanzelf. Je kunt gezond ontbijten, je lunch is voedzaam en boordevol groenten en je tovert in no time een lekker avondmaal op tafel. Maar… dan is het vrijdag. EIN-DE-LIJK weekend. Dus met een gezellig glaasje en heerlijke hapjes zet je het weekend in. Jammer genoeg stopt het daar echter niet bij en vinden we het moeilijk(er) om in het weekend onze gezonde gewoontes vol te houden.
 

Elk weekend hetzelfde liedje...

In het weekend koken is NOT DONE. Geen goesting! Je hebt al de hele week je best gedaan en in het weekend mag de broeksriem wat losser. Dus iets gaan afhalen of gezellig gaan eten klinkt als muziek in de oren. 

In het weekend slaap je (hopelijk) ook wat langer uit. Je start je dag wat later en het liefst van al met lekkere koffiekoeken of pistolets. Tegen de middag heb je geen grote honger, dus sla je die lunch maar over. Rond 15 uur krijg je dan weer reuzehonger. Maar, nu nog lunchen is te laat. Binnen een paar uren is het namelijk al tijd voor je avondmaal. Dus snel een koek (of twee) achter de kiezen.
‘s Avonds is het dan tijd voor (alweer) een lekker aperitiefje en wat comfort food. De week was stressvol, dus die comfort food is welverdiend.

Dan is zondag daar. Nu gezonder eten zou gekkenwerk zijn, morgen is het maandag en dan beginnen we! Dus we pakken er nog eens goed van. Tegen zondagavond is jouw schuldgevoel gigantisch, net als jouw maag door dat opgeblazen gevoel. "Waarom heb ik weer overdreven dit weekend?"

"Het is elk weekend hetzelfde liedje…"
 

Maar waarom dan?

In de week gaat alles vanzelf omdat je een routine hebt. Een structuur. Een houvast. Je plant je ontbijt omdat je ‘s ochtends niet veel tijd hebt. Je neemt je lunch en tussendoortjes mee en ‘s avonds ben je voorbereid omdat je boodschappen voor de hele week hebt gedaan.

"Die routine in de week is jouw houvast. Valt dat weg, dan verval je al snel in ongezonde gewoontes"


In het weekend mag het allemaal wat losser en spontaner. En dat is de verklaring waarom je het moeilijk vindt om die gezonde levensstijl in het weekend vol te houden. Je hebt namelijk die structuur & die houvast niet meer.
 

Planning planning planning

Zoals we het in onze masterclass meermaals herhaald hebben: planning is key. Zonder planning grijp je te snel naar die snelle (ongezonde) maaltijden of tussendoortjes. En eens je eraan begint, is het moeilijk om te stoppen. Eens je die suikers of verzadigde vetten proeft, smaakt het algauw naar meer.

 

Daarom is het belangrijk om ook jouw weekends te plannen. Dat wil niet zeggen dat je elke maaltijd in detail moet plannen. Maar plan en eet zeker jouw hoofdmaaltijden en tussendoortjes. Zelfs wanneer je gaat gaan eten of afhalen. Af en toe minder voedzaam eten kan en mag (lees: moet). Maar probeer dat ook in te plannen. Bijvoorbeeld: zaterdagochtend ga ik koffiekoeken eten, maar zondag niet. En vrijdagavond gaan we achter frietjes, dus rest van de week(end) eet ik geen ander gefrituurd voedsel.

Op deze manier gun je jezelf ook wel eens iets minder voedzaam, maar blijf je toch een routine en houvast hebben. Daarnaast plan je het in, waardoor je ernaar kunt uitkijken en er daardoor meer van kunt genieten.
 

Sporty weekend spice

Normaliter heb je in het weekend wat meer tijd. Waarom die tijd dan niet optimaal gebruiken om een workout in te plannen? Dat kan een workout van PersonalFit zijn, een loopsessie, een groepsles, zwemsessie, stevige wandelsessie, … Wat dan ook. Maar zorg ervoor dat je in het weekend minstens één keer matig tot intensief beweegt.

Waarom? In eerste instantie omdat sporten en bewegen goed voor je is natuurlijk. Je hebt daarnaast in het weekend wat meer tijd, dus het geeft je weekend onmiddellijk een gezonde twist.

"Besteed je tijd in het weekend nuttig en plan zeker een sportsessie in!"


In tweede instantie zal die sportsessie er voor zorgen dat je niet (al te veel) overdrijft met ongezond eten. Je hebt namelijk gesport, dus je gaat nu toch niet hele tijd snoepen zeker? Tenslotte doet die beweging je deugd en helpt het mee aan die gezondere levensstijl. Je voelt je instant fitter.

Het begint in de winkelkar

Tenslotte begint het in de winkelkar. Haal je tal van ongezonde voeding in huis, dan weet je dat je die gaat opeten. Hanteer ook in je winkelkar ook de 80/20 regel. Zorg ervoor dat je 80% voedzame producten in huis haalt en de overige 20% mag dan minder voedzaam zijn.

Wanneer je het niet in huis haalt, kun je het ook niet eten. Of je moet er redelijk veel moeite voor doen om het dan toch in huis te halen. En als je er dan zoveel moeite voor doet, dan is het een bewuste keuze en dan zouden we aanraden: geniet er van!

Met deze bovenstaande tips zijn we er zeker van dat je volgend weekend voedzamer tegemoet kan gaan! Blijft het echter moeilijk voor jou? Laat ons dan helpen en neem een kijkje naar onze formules!


 

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.