Hoe hou je die gezonde levensstijl aan wanneer je thuis werkt/zit?

Sabrine Zarti
19112020

Coronakilo’s. Volgens ons is dat de term van 2020. Velen ondervonden dat die gezonde voornemens en eetgewoonten al snel de deur uitvlogen wanneer zij de deur niet uit mochten. Waneer in juli dan alles terug openging en we de jogging omruilden voor die jeans, bemerkten we plots dat die toch wat meer spande dan we ons konden herinneren. Maar hoe is dat in godsnaam kunnen gebeuren? En hoe kan je dat tijdens deze tweede lockdown vermijden?


Deze tweede lockdown is misschien wat milder, de gezonde keuzes zijn niet altijd vanzelfsprekend wanneer je thuis zit. Daarom hebben we voor jullie een aantal tips uitgeschreven hoe je die gezonde levensstijl tijdens deze lockdown, of eventuele toekomstige lockdowns (please no) toch kan volhouden. Deze tips kan je ook gewoon toepassen wanneer je regelmatig van thuis uit werkt of je jou regelmatig thuis bevindt.

1.Routine

Thuiswerken op zich is al niet gemakkelijk. De grens tussen werk en privé vervaagt en dat samen met onze dagdagelijkse routine. Je bereidt je niet meer voor om de volgende dag naar het werk te gaan. En als je helemaal pech hebt, heb je morgen misschien geen werk. Dus je maakt geen lunch klaar of je voorziet geen gezonde tussendoortjes. De volgende ochtend kun je wat langer slapen en ‘s avonds werk je misschien ook wat langer door waardoor je niet altijd de tijd vindt om gezond te koken. Die grenzen dus.

“Plan je week al in het weekend in. In het weekend heb je namelijk wat meer tijd”


Kortom: je routine ligt (een beetje) overhoop. En die routine is nu net dé houvast wanneer het komt op gezond leven en eten. Dus dat is onze eerste tip: probeer aan je oorspronkelijke routine vast te houden OF maak een nieuwe routine op voor wanneer je thuis bent.


Het is niet omdat je jou thuis bevindt, dat je geen gezonde lunch kan voorbereiden of voorzien. Of dat je die tussendoortjes niet kan plannen. Probeer elke dag op hetzelfde uur op te staan, start met een gezond ontbijt en leg je tussendoortje klaar voor later in de ochtend en/of namiddag.
Plan je week al in het weekend in. In het weekend heb je namelijk wat meer tijd en de kans is klein dat je in de week tijd op overschot hebt om zaken voor te bereiden. Maak de zondag bijvoorbeeld soep voor een volledige week. Zo heb je een snelle snack voor wanneer je honger krijgt EN heb je alvast je portie groenten binnen.


Een weekmenu kan je helpen met wat je de komende week gaat eten. Maak deze op alvorens je naar de winkel gaat, of maak gebruik van het weekmenu van PersonalFit (enkel voor leden, gratis uittesten kan steeds 14 dagen).


2. Bewustwording

Stel jezelf even deze vraag: heb ik honger? Is het antwoord neen, dan is eten ook niet de oplossing. Vaak eten we uit: verveling, gewoonte, goesting, … Honger is vaak het laatste op het lijstje omdat we namelijk eten uit verveling, gewoonte of goesting. Maar als het ‘probleem’ niet honger is, waarom zou voeding dan in godsnaam de oplossing zijn?


Als het ‘probleem’ niet honger is, waarom zou voeding dan in godsnaam de oplossing zijn?Ga dus eerst na wat het ‘probleem’ is. Verveel je jou? Ga dan op zoek naar een hobby, iets wat je kan doen. Een idee kan zijn om iets gezonds te bakken. Dat kan je eventueel met je kindjes doen als je die hebt. Leuke bezigheidstherapie EN een gezond tussendoortje! WIN/WIN.


Eet je uit gewoonte? Omdat je ‘s avonds voor tv nu eenmaal altijd nog een koekje eet of omdat je voor het eten graag geniet van een zakje chips. Wel, dan is het misschien wat moeilijker, maar gewoontes kun je wel doorbreken. Heb je op dat moment geen honger? Probeer het dan achterwege te laten. Of vervang het desnoods met een gezonder alternatief. Je kan dat gezond baksel dan ‘s avonds eten, of je kan kiezen voor een gezonder alternatief op je chips. Kies bijvoorbeeld voor rijstwafels met paprikasmaak. Zoek iets dat je lekker vindt, maar dat wel nog steeds voedzaam is.


Eet je vooral uit goesting? Wel, dat kan en dat mag. We moeten ons niet alles ontzeggen. Maar we hoeven ook niet elke dag aan onze goestingskes toe te geven. Drink eens een glaasje thee in plaats van te sneukelen. Daar kan je lang van genieten, het brengt extra vocht binnen, het is gezond en het smaakt nog lekker ook. Tenslotte is het ook goed voor de spijsvertering en dus ideaal na een maaltijd.

“We moeten ons niet alles ontzeggen. Maar we hoeven ook niet elke dag aan die goesting toe te geven”


Is het antwoord ja en heb je wel degelijk honger? Dan moet je natuurlijk eten. Honger moet geëerd worden. Maar grijp niet naar de minder voedzame alternatieven. Ga voor de goed vullende en voedzame alternatieven en wissel gerust af met wat minder gezonds. 80/20 regel he!


3. Geen beloning

Vaak zien we eten als beloning. In het Engels letter a treat. We hebben iets goeds gedaan en daar willen we onszelf voor belonen en liefst van al met iets lekkers en vettigs. Dat is niet jouw fout, het wordt ons eigenlijk van jongs af aan al aangeleerd. Van het moment we baby zijn, worden we getroost met eten (melk). Een baby weent, hij zal honger hebben. En vanaf dan wordt de link eigenlijk al gelegd.


Daarnaast linken we positieve ervaringen ook onbewust aan eten. Een gezellig moment is niet gezellig wanneer er niets te sneukelen valt. Denk maar aan die gezellige etentjes (wishful thinking) met hapjes, die leuke aperitiefmomenten of dat stukje taart op zondag bij de oma.


Voeding is echter geen beloning. Van zodra je voeding als beloning ziet, zie je het ook als een straf. Daarom kan gezond eten voor jou net moeilijk zijn. Vanaf het moment dat je jezelf iets ontzegt (vanaf nu eet ik geen koekjes meer), voel je je eigenlijk gestraft. Het moment dat je dan iets goeds doet, wil je die straf dan ook wegnemen en beloon je jezelf al te graag met iets lekkers. Ik heb dat koekje nu eigenlijk echt wel verdiend’. Maar één koekje wordt al snel twee koekjes, drie koekjes, ... En nu heb je al die koekjes al gegeten. Dus jouw dag, week of maand (?) is om zeep.

“Van zodra je voeding als beloning ziet, zie je het ook als een straf”


De vicieuze cirkel is rond. Wanneer je dan thuis zit is die vicieuze cirkel hardnekkiger. Aangezien je die routine net kwijt bent, voel je je snel al schuldig over wat je in je mond stopt. Je begint je dan voedingsgroepen te ontzeggen, je doen dan iets goed, je wil jezelf belonen, je overdrijft, …

Het belangrijkste is dus, of je nu thuis zit of niet, om die vicieuze cirkel te doorbreken. Zie voeding als wat het is: voeding. Een koekje is af en toe oké, maar af en toe is niet elke dag. En dat doe je niet om jezelf te straffen, integendeel, dat is gewoon omdat het niet zo gezond is voor je lichaam.


4. Discipline

Tenslotte moet je discipline hebben. Het klinkt allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan, daar zijn we ons van bewust. Maar waar een wil is, is een weg. En soms moet je je bewust worden van de excuses die je gebruikt om jezelf dat ene toe te staan.

  • Vandaag heb ik een slechte dag, dus het is geen goed moment om gezond te eten
  • Maar het is dinsdag ... ik begin wel volgende week maandag
  • Het is nu midden in de maand en ik ben binnen 5 dagen jarig, ik zal na mijn verjaardag wel gezond leven
  • De lockdown start nu net, ik ga er nu toch niet aan beginnen


Er zijn 1001 redenen om het niet te doen, maar er is 1 reden om het wel te doen: JIJZELF. En daar moet je discipline voor hebben. Je moet de discipline vinden om de juiste keuzes te maken, om je routine op te stellen, om je bewust te worden van je patronen en om te blijven doorduwen. En dat is inderdaad niet gemakkelijk. Er is een reden dat veel mensen hier jammer genoeg in falen. Maar JIJ kan het! En heb je het gevoel dat je het niet alleen kan? Geen probleem, zoek dan de nodige hulp!


‘Er zijn 1001 redenen om het niet te doen, er is 1 goede reden om het wel te doen: JIJZELF’Nood aan hulp in deze lockdown 2.0? Of gewoon in het algemeen? PersonalFit helpt graag verder. Je kan nu gratis jouw kennismakingsgesprek inboeken zodat we SAMEN aan die gezonde levensstijl kunnen werken. Alles gebeurt bij PersonalFit steeds online, dus corona of niet, wij staan klaar voor jou!


Sabrine Zarti

Sabrine Zarti is Founder van PersonalFit, voedingsdeskundige en personal trainer. Het is haar missie om mensen naar een gezond(er) leven te helpen en haar kennis te delen.

Hey, your browser is out of date!

We've noticed you're currently using an old version of IE.
We really recommend you update your browser.