Hoe behaal je jouw streefgewicht?

Sabrine Zarti
10072021

We hebben allemaal dat getalletje in ons hoofd dat we heel graag op de weegschaal zien verschijnen. Ons streefgewicht. Want wanneer we dat getalletje behalen, dan zijn we gelukkig. Dan is ons lichaam perfect. Neen, dan is ons LEVEN perfect. Dan kunnen we zelfzeker in bikini over het strand lopen. En eindelijk die skinny jeans aandoen die al jaren in de kast ligt.


Voor veel vrouwen is bovenstaande herkenbaar. Toch? En ook al ben jij er steevast van overtuigd dat dat getalletje een wereld van verschil gaat maken. Jammer genoeg is dat (vaak) niet het geval. Er komt namelijk altijd een volgend getalletje, een volgend moeilijk haalbaar doel.Je hebt waarschijnlijk intussen wel door dat dit artikel niet echt gaat over hoe je jouw streefgewicht kan behalen. Want een streefgewicht zou eigenlijk niet het gewicht mogen zijn dat je onmogelijk kan behalen. Of wanneer je het dan toch behaalt, je het onmogelijk kan behouden. Neen, jouw streefgewicht zou eigenijk dat gewicht moeten zijn dat je hebt wanneer je op jouw meest gezonde manier leeft.

Ready? Set. Go!

Het gewicht waar we hierboven over spreken noemt ook wel set point weight. De theorie houdt in dat jouw gewicht genetisch bepaald is. Eens je onder jouw set point gewicht komt, gaat jouw lichaam er alles aan doen om toch terug op dat gewicht te komen. Zeker wanneer je aan het diëten bent en daardoor minder eet. Je lichaam krijgt dan het signaal dat er voedsel tekort is. Door op de noodrem te drukken, wil jouw lichaam zoveel mogelijk vetreserves opslaan om dat tekort te overbruggen. Dat doet het door onder andere jouw metabolisme te vertragen. Je vervalt dan snel terug in jouw oud eetpatroon, je komt terug bij en meestal zelfs nog wat extra. Met andere woorden: jojo.

Eens je onder jouw set point gewicht komt, gaat jouw lichaam er alles aan doen om toch terug op dat gewicht te komen


En laat ons één ding duidelijk maken. Jojoën is schadelijker voor de gezondheid dan overgewicht. Dus wanneer jij denkt dat je goed bezig bent omdat je op dieet bent en daardoor slanker wordt, denk dan toch twee keer na. Want indien je het niet kan volhouden voor de rest van je leven, leidt het automatisch tot een jojo-effect..

Aa-haa!

Aa-haa! Dat set point weight verklaart dus ook waarom het jou maar niet lukt om onder een specifiek getalletje te komen. Ook al ben je aan het diëten, ook al eet je maar 1200 kcal per dag.


Dat set point gewicht kan daarbovenop gedurende jouw leven fluctueren
. Het kan namelijk goed zijn dat je in je (vroege) twintiger jaren een bepaald gewicht had waar je nu niet meer aan of onder geraakt. Hoe komt dat dan? Wel dat kan door verschillende zaken zijn.

Dat kan te wijten zijn aan een veranderende levensstijl. Denk dan maar aan kindjes die in huis rondlopen, de vermoeidheid die daarmee gepaard gaat, stress op het werk, intoleranties die zich doorheen de jaren ontwikkelen, een ongezonder of gezonder eetpatroon, ... noem maar op.

Het is zeker oké om een paar kilo’s lichter te willen zijn. Maar enkel en alleen wanneer dit op een gezonde manier gebeurtEen veranderende metabolisme kan ook de 'boosdoener zijn. Het feit dat je minder of meer sport, minder eet of het feit dat je al veel gedieet hebt. Bij dat laatste vertraagt jouw metabolisme.

Tenslotte kunnen ook hormonen een invloed hebben op dat set point gewicht. Onze hormonale huishouding bepaalt en stuurt namelijk ons volledig lichaam. Denk dan maar aan de pil, of net geen pil meer, zwangerschappen, bevallingen, enzovoort.


Zoals je ziet, zijn er zoveel zaken die jouw gewicht mee bepalen. En wat zegt dat op het einde van de dag? Eigenlijk niet veel. Het is op zich zeker oké om een paar kilo’s lichter te willen zijn. Maar enkel en alleen wanneer dit haalbaar is, op een gezonde manier gebeurt en houdbaar is op lange termijn. En vooral: wanneer je er je humeur niet van laat afhangen. Want ben je nu echt gezonder door die ene kilo minder? Of fitter? Of strakker?
Onze conclusie luidt dan ook: probeer gezond te leven, gezond te eten en voldoende te bewegen. Dat getalletje op de weegschaal zal volgen indien nodig. En volgt het niet? Wel, dan proficiat: je hebt jouw set point weight bereikt.


Wil jij weten HOE JIJ zonder veel moeite gezonder kan leven? Wil je al een aantal praktische en persoonlijke tips & tricks krijgen? Wel, wij geven deze week  aan iedereen die boekt een GRATIS eerste SESSIE. We luisteren naar jou, geven jou al tips & tricks ZONDER ENIGE VERPLICHTING.

Boeken kan helemaal gratis & vrijblijvend
via deze link.


Sabrine Zarti

Sabrine Zarti is Founder van PersonalFit, voedingsdeskundige en personal trainer. Het is haar missie om vrouwen naar een gezond(er) leven te helpen door haar kennis te delen.

Hey, your browser is out of date!

We've noticed you're currently using an old version of IE.
We really recommend you update your browser.