Hoe behaal je jouw streefgewicht?

Hoe behaal je jouw streefgewicht?

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

We hebben allemaal dat getalletje in ons hoofd dat we heel graag op de weegschaal zien verschijnen. Ons streefgewicht. Want wanneer dat getalletje op onze weegschaal verschijnt, dan zijn we gelukkig. Dan is ons lichaam perfect. Neen, dan is ons LEVEN perfect. Dan kunnen we zelfzeker in bikini over het strand lopen. En eindelijk die skinny jeans aandoen die al jaren in de kast ligt.


Voor veel vrouwen is bovenstaande herkenbaar. Toch? En ook al ben jij er steevast van overtuigd dat dat getalletje een wereld van verschil gaat maken, jammer genoeg is dat (vaak) niet het geval. Er komt namelijk altijd een volgend getalletje, een volgend moeilijk haalbaar doel.
 


Je hebt waarschijnlijk intussen wel door dat dit artikel niet echt gaat over hoe je jouw streefgewicht kan behalen. Want een streefgewicht zou eigenlijk niet het gewicht mogen zijn dat je onmogelijk kan behalen. Of wanneer je het dan toch behaalt, je het onmogelijk kan behouden. Neen, jouw streefgewicht zou eigenijk dat gewicht moeten zijn dat je hebt wanneer je op de meest gezonde & haalbare manier mogelijk leeft.
 

Ready? Set. Go!

Het gewicht waar we hierboven over spreken wordt ook wel set point weight  genoemd. De theorie houdt in dat jouw gewicht genetisch bepaald is. Eens je onder jouw set point gewicht komt, gaat jouw lichaam er alles aan doen om toch terug op dat gewicht te komen. Zeker wanneer je aan het diëten bent en daardoor minder eet. Je lichaam krijgt dan het signaal dat er voedsel tekort is. Door op de noodrem te drukken, wil jouw lichaam zoveel mogelijk vetreserves opslaan om dat tekort te overbruggen. Dat doet het door onder andere jouw metabolisme te vertragen. Je vervalt dan snel terug in jouw oud eetpatroon, je komt terug bij en meestal zelfs nog wat extra. Met andere woorden: jojo.
 

Eens je onder jouw set point gewicht komt, gaat jouw lichaam er alles aan doen om toch terug op dat gewicht te komen


En laat ons één ding duidelijk maken: jojoën is schadelijker voor de gezondheid dan overgewicht. Dus wanneer jij denkt dat je goed bezig bent omdat je op dieet bent en daardoor slanker wordt, denk dan toch twee keer na. Want indien je het niet kan volhouden voor de rest van je leven, leidt het hoogstwaarschijnlijk tot een jojo-effect.
 

Aa-haa!

Aa-haa! Dat set point weight verklaart dus ook waarom het jou maar niet lukt om onder een specifiek getalletje te komen. Ook al ben je aan het diëten, ook al eet je maar 1200 kcal per dag.
 


 

Dat set point gewicht kan daarbovenop gedurende jouw leven fluctueren. Het kan namelijk goed zijn dat je in je (vroege) twintiger jaren een bepaald gewicht had waar je nu niet meer aan of onder geraakt. Hoe komt dat? Wel dat kan door verschillende zaken zijn.

Dat kan te wijten zijn aan een veranderende levensstijl. Denk dan maar aan kindjes die in huis rondlopen, de vermoeidheid die daarmee gepaard gaat, stress op het werk, intoleranties die zich doorheen de jaren ontwikkelen, een ongezonder of gezonder eetpatroon, meer of minder beweging, ... noem maar op.
 

Het is zeker oké om een paar kilo’s lichter te willen zijn. Maar enkel en alleen wanneer dit op een gezonde manier gebeurt

Een veranderende metabolisme kan ook de 'boosdoener zijn. Het feit dat je minder of meer sport, minder eet of het feit dat je al veel gedieet hebt. Bij dat laatste vertraagt jouw metabolisme.

Tenslotte kunnen ook hormonen een invloed hebben op dat set point gewicht. Onze hormonale huishouding bepaalt en stuurt namelijk ons volledig lichaam. Denk dan maar aan de pil, of net geen pil meer, zwangerschappen, bevallingen, enzovoort.

Zoals je ziet, zijn er zoveel zaken die jouw gewicht mee bepalen. En wat zegt dat op het einde van de dag? Eigenlijk niet veel. Het is op zich zeker oké om een paar kilo’s lichter te willen zijn. Maar enkel en alleen wanneer dit haalbaar is, op een gezonde manier gebeurt en houdbaar is op lange termijn. En vooral: wanneer je er je humeur niet van laat afhangen. Want ben je nu echt gezonder door die ene kilo minder? Of fitter? Of strakker? Onze conclusie luidt dan ook: probeer gezond te leven, gezond te eten en voldoende te bewegen. Dat getalletje op de weegschaal zal volgen indien nodig. En volgt het niet? Wel, dan proficiat: je hebt jouw set point weight bereikt.
 

Wil jij weten HOE JIJ zonder veel moeite gezonder kan leven? Wil je al een aantal praktische en persoonlijke tips & tricks krijgen? Wel, wij geven deze week  aan iedereen die boekt een GRATIS COACHINGSESSIE. We luisteren naar jou, geven jou al tips & tricks zonder aankoopverplichting.

Boeken kan helemaal gratis & vrijblijvend via deze link.

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.