De supermarkten staan vol met producten die claimen dat ze gezond zijn. De verpakkingen zijn mooi , aantrekkelijk en ze bevatten tal van labels zoals: geen toegevoegde suikers, alleen natuurlijke suikers, glutenvrij, koolhydraatarm, … Maar wanneer is een product nu echt voedzaam? Hoe kun je deze herkennen? Wat zijn health halo’s en hoe weet je nu wat er echt in je een product zit?
Het eerste wat ik jullie wil bijbrengen over voedingsverpakkingen is: weet wat je leest. Neem de goed klinkende slogans met een korreltje zout. De voorkant van een etiket is vooral een reclamebord voor het product. Fabrikanten hebben namelijk één grote doelstelling: hun producten verkopen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is wel belangrijk dat wij, als consument, begrijpen en weten wat we kopen.
Weet wat je leest
Die goed klinkende slogans bestempelen we in deze blog als health halo’s. Dat zijn labels op jouw favoriete producten die ervoor zorgen dat je het product sneller koopt. Denk maar aan het label ‘geen toegevoegde suikers’ of ‘glutenvrij’.
Hieronder bespreek ik de meest voorkomende Health Halo’s en waar je best oplet bij het aankopen van een product.
Je herkent het label vast en zeker: geen toegevoegde suikers. Maar, een belangrijke kanttekening: het is niet omdat er staat ‘geen toegevoegde suikers’, dat het product geen suiker bevat. Dat wil alleen zeggen dat de producent geen extra suiker heeft toegevoegd.
Ik geef jullie graag een voorbeeld: je koopt een proteïne bar zonder toegevoegde suikers. In deze proteïne bar zitten wel degelijk suikers (dat zie je op de achterkant). De suikers zijn dan afkomstig zijn van het fruit en de tarwe die erin verwerkt zitten. Daarnaast kunnen er ook zoetstoffen in verwerkt zitten.
Zoetstoffen worden dus niet als suiker bestempeld. Ze zijn in het algemeen minder calorierijk dan suiker, maar het neemt de zoete smaakgewenning niet weg. De bar zal vlot naar binnen gaan en het zal je heerlijk smaken. Daarnaast zal het je doen hunkeren naar meer.
Het label ‘natuurlijke suikers’ gaat gepaard met wat hierboven staat. Natuurlijke suikers, zijn ook suikers. Honing, agave siroop, palmsuiker, ahorn siroop, … Je lichaam herkent het verschil niet tussen een klontje suiker of honing. Je lichaam zal het op dezelfde manier verwerken en als je er te veel van eet, zal het teveel worden omgezet in vet.
Er is niets mis met honing, ahornsiroop of zelfs geraffineerde suiker … zolang je de inname hiervan beperkt.
Dus wanneer je bovenstaande op een verpakking ziet staan, weet dat er wel degelijk suiker (in welke vorm dan ook) in zit, het waarschijnlijk calorierijk is en het best met mate wordt geconsumeerd.
Heel wat mensen eten tegenwoordig glutenvrij. Ik ben geen gluten expert en kan mij dus ook niet uitspreken over de gezondheidsvoordelen van glutenvrij eten. Echter weet ik uit ervaring dat op heel wat verpakkingen gepronkt wordt het label ‘glutenvrij’. Je mag dit label zeker en vast geloven. Het enige waar je wel best voor oppast, is dat je het product niet alleen koopt omdat het net glutenvrij is.
Ik geef jullie opnieuw graag een voorbeeld: op een bepaald merk van popcorn staat het label ‘glutenvrij’. Jij als glutenvrij fanaat denkt: leuk, ik kan genieten van deze speciale popcorn. MAAR popcorn is in principe altijd glutenvrij. Het is namelijk gemaakt van maïs en maïs is glutenvrij.
Dus kies niet voor het duurste product, met de meeste labels. Ga voor de popcorn die jij het lekkerste vindt als glutenvrij fanaat.
Het gebruik van dit label is eigenlijk gelijkaardig aan het ‘glutenvrij’ label. Op sommige etiketten zul je het label koolhydraatarm terugvinden. Ook op producten die in eerste instantie al koolhydraatarm zijn. Koop dus niet enkel een product omdat het dit label draagt, maar probeer je te informeren over het voedingsproduct en de samenstelling hiervan.
Met al die labels vraag je je nu waarschijnlijk af of je die verpakkingen mag geloven? Wel, jazeker! Om een geïnformeerde beslissing te maken over het product dat je vasthoudt, neem je best even een kijkje op de achterkant. Daar staat alle nodige (en vooral betrouwbare) informatie.
Je kunt een kijkje nemen in de ingrediëntenlijst. De ingrediënten staan in chronologische volgorde: wat het product het meest bevat, komt het eerst in de lijst. Als er op de eerste of tweede plaats zoetstoffen staat, dan weet je dat dit het meest gebruikte ingrediënt is.
Je kunt ook een kijkje nemen in de tabel met de voedingswaarden. Hier moet je op de volgende zaken letten:
- aantal calorieën per 100 gram
- verzadigde vetten
- onverzadigde vetten
- suikers
Bovenstaande zijn tips & tricks waar je op kan letten als je naar de winkel gaat. Dat betekent niet dat je niets mag/kan eten met meer suiker, vetten, … Het is gewoon handig om te weten wat je naar binnen werkt om zo een gezonde balans te ontwikkelen.
Heb je toch hulp nodig bij het gezonder eten en leven? Boek dan nu gratis jouw intake gesprek en ontdek onze mogelijkheden.