HALLO health of 'health halo'?

HALLO health of 'health halo'?

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

De supermarkten staan vol met producten die claimen dat ze gezond zijn. De verpakkingen zijn mooi , aantrekkelijk en ze bevatten tal van labels zoals: geen toegevoegde suikers, enkel natuurlijke suikers, glutenvrij, koolhydraatarm, … Maar wanneer is een product nu echt voedzaam? Hoe kun je deze herkennen? Wat zijn health halo’s en hoe weet je nu wat er echt in een product zit?
 

Health Halo’s

Het eerste wat we jullie willen bijbrengen over voedingsverpakkingen is: weet wat je leest. Neem de goed klinkende slogans met een korreltje zout. De voorkant van een etiket is vooral een reclamebord voor het product. Fabrikanten hebben namelijk één grote doelstelling: hun producten verkopen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is wel belangrijk dat wij, als consument, begrijpen en weten wat we kopen.
 

De voorkant van een product dient om verkoop te stimuleren.


Die goed klinkende slogans bestempelen we in deze blog als health halo’s. Dat zijn labels op jouw favoriete producten die ervoor zorgen dat je het product sneller koopt. Denk maar aan het label ‘geen toegevoegde suikers’ of ‘glutenvrij’.

Hieronder bespreken we de meest voorkomende Health Halo’s en waar je best oplet bij het aankopen van een product.
 

Geen toegevoegde suikers

Je herkent het label vast en zeker: geen toegevoegde suikers. Belangrijk om te weten is echter: het is niet omdat er staat ‘geen toegevoegde suikers’, dat het product geen suiker bevat. Dat wil alleen zeggen dat de producent geen extra suiker heeft toegevoegd.
 


Je koopt bijvoorbeeld een proteïne bar zonder toegevoegde suikers. In deze proteïne bar zitten wel degelijk suikers (dat zie je op de achterkant). De suikers zijn dan afkomstig zijn van het fruit en de tarwe die erin verwerkt zitten. Daarnaast kunnen er ook zoetstoffen in verwerkt worden.

Zoetstoffen worden dus niet als suiker bestempeld. Ze zijn in het algemeen minder calorierijk dan suiker, maar het neemt de zoete smaakgewenning niet weg. De bar zal vlot naar binnen gaan en het zal je heerlijk smaken.
 

Natuurlijke suikers

Het label  ‘natuurlijke suikers’ gaat gepaard met wat hierboven staat. Natuurlijke suikers, zijn ook suikers. Honing, agave siroop, palmsuiker, ahorn siroop, … Daarbovenop herkent lichaam het verschil niet tussen een klontje suiker of honing. Je lichaam zal het op dezelfde manier verwerken en als je er te veel van eet, zal het teveel worden omgezet in vet.

Er is niets mis met honing, ahornsiroop of zelfs geraffineerde suiker … zolang je de inname hiervan beperkt.

Dus wanneer je bovenstaande op een verpakking ziet staan, weet dat er wel degelijk suiker (in welke vorm dan ook) in zit.
 

Glutenvrij

Heel wat mensen eten tegenwoordig glutenvrij. De enige reden om glutenvrij te eten, is wanneer je een glutenintolerantie hebt. Wanneer we dan een kijkje nemen naar de verpakkingen, wordt het label ‘glutenvrij’ gretig gebruikt. 

Je mag dit label zeker en vast geloven. Het enige waar je wel best voor oppast, is dat je het product niet alleen koopt omdat het net glutenvrij is.
 


Wanneer je bijvoorbeeld op popcorn het label ‘glutenvrij’ ziet staan, moet je beseffen dat elke popcorn glutenvrij is. Het is namelijk gemaakt van maïs en maïs is glutenvrij.

Dus kies niet voor het duurste product met de meeste labels. Ga voor de popcorn die jij het lekkerste vindt.
 

Koolhydraatarm

Het gebruik van dit label is eigenlijk gelijkaardig aan het ‘glutenvrij’ label. Op sommige etiketten zul je het label koolhydraatarm terugvinden. Ook op producten die in eerste instantie al koolhydraatarm zijn. Koop dus niet enkel een product omdat het dit label draagt, maar probeer je te informeren over het voedingsproduct en de samenstelling hiervan.

Daarnaast moet je jezelf ook de vraag stellen waarom je naar koolhydraatarme producten zoekt? Weet namelijk dat koolhydraten de benzine zijn voor ons lichaam. Dus tenzij dit medisch werd opgelegd, zijn koolhydraten een must binnen een gezonde levensstijl.


Waar let je best op?

Met al die labels vraag je je nu waarschijnlijk af of je die verpakkingen nog kan geloven? Jazeker! Om een geïnformeerde beslissing te maken over het product dat je vasthoudt, neem je best even een kijkje op de achterkant. Daar staat alle nodige (en vooral betrouwbare) informatie.
 


Je kunt een kijkje nemen in de ingrediëntenlijst. De ingrediënten staan in chronologische volgorde: wat het product het meest bevat, komt het eerst in de lijst. Als er op de eerste of tweede plaats zoetstoffen staat, dan weet je dat dit het meest gebruikte ingrediënt is.

Je kunt ook een kijkje nemen in de tabel met de voedingswaarden. Hier moet je op de volgende zaken letten:

- aantal calorieën per 100 gram

  • je eet waarschijnlijk per portie, maar ieder voedingsmiddel heeft een verschillende portiegrootte. Daarom is het handig om je voeding te vergelijken per 100 gram, dat zorgt ervoor dat je appelen met appelen kan vergelijken.

- verzadigde vetten

  • dat duidt aan hoeveel ‘slechte’ vetten in het product aanwezig zijn
  • 5 gram = 1 klontje boter
    belangrijk is dat je hier kijkt naar de verhouding ten opzichte van het totaal product

- onverzadigde vetten

  • dit zijn plantaardige vetten en ook wel ‘goede’ vetten genoemd. Goede vetten heb je nodig voor een goede gezondheid. Maar vet blijft wel energierijk. Het is dus handig om te weten hoeveel vet in een bepaald voedingsmiddel zit. Als je een teveel aan vetten eet per dag, zul je  bijkomen.

- suikers

  • suikers worden aan bijna elk product toegevoegd, ze geven smaak en zorgen ervoor dat voeding langer goed blijft. De laatste jaren wordt suiker vaak als de grote boosdoener beschouwd. Het grote probleem met suiker is eigenlijk dat het ‘lege calorieën’ bevat, dat betekent dat het geen belangrijke voedingsstoffen aanlevert zoals proteïnen, vitaminen, mineralen, vezels, … Daarnaast is het ook slecht voor de tanden. 
  • Hier onthoud je best: 5 gram suiker =  ongeveer 1 klontje suiker. Je kunt hier best op de verhouding letten tussen suikers die natuurlijk in het product aanwezig zijn en de hoeveelheid toegevoegde suikers

 

Heb jij echter hulp nodig bij het maken van die gezonde keuzes? Dan kan een gratis coachingsessie soelaas bieden. We luisteren dan vooral naar jou en geven jou gepersonaliseerde tips. Volledig vrijblijvend. Alle info + inboeken kan via deze link!

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.