Gouden regels voor een gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl op lange termijn volhouden is niet altijd vanzelfsprekend. We beginnen er vaak vol goede moed aan, maar na een paar weken of maanden zakt de moed ons in de schoenen. Al die veranderingen volhouden, zijn toch minder gemakkelijk dan gedacht. Maar wat als we jou eens zeggen dat het zo niet hoeft te zijn? In deze blogpost geven we jou een aantal gouden regels om die gezonde gewoontes WEL vol te houden.
1. Start je dag goed
Niet voor niets is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. In eerste instantie is dat omdat je jouw energievoorraad terug moet aanvullen. In tweede instantie omdat we bemerken dat wanneer mensen niet ontbijten, rond tien uur al snel honger krijgen en grijpen naar een snelle en gemakkelijke oplossing. Denk dan maar aan een snelle hap zoals een koek of een snoep. Die koek vult natuurlijk niet, waardoor er al snel naar een tweede koek wordt gegrepen. Op deze manier beginnen is minder motiverend dan een goed vullend & voedzaam ontbijt.
"Je hoeft geen keukenprinses te zijn om een voedzaam en lekker ontbijt op tafel te toveren"
Dus: start je dag goed! Je hoeft er geen keukenprinses voor te zijn. Denk dan maar aan volkoren boterhammen met bijvoorbeeld pindakaas en een stuk fruit. Een yoghurt met havermout. Maar ook gezonde wafels en pannenkoeken behoren tot de voedzame alternatieven.
2. Volkoren zal bekoren
Kies steeds voor volkoren producten. Die zullen jou meer vullen op het moment zelf, maar zullen jou ook een langer verzadigd gevoel geven. Door dat laatste zul je minder snel honger krijgen gedurende de dag.
Daarnaast bevatten volkoren producten naast heel wat vezels, ook heel wat vitaminen en mineralen die jou voorzien van de juiste voedingsstoffen. (meer hierover lees je in een vorige blogpost: een broodnodige vergelijking).
3. De benzine
Nu we het hebben over volkoren, hebben we het automatisch over koolhydraten. We weten dat er talloze koolhydraatarme hypes en diëten bestaan, maar we willen benadrukken dat dit hypes zijn en dat koolhydraten horen bij een gezonde levensstijl.
Koolhydraten vullen, ze geven ons energie en een verzadigd gevoel op lange termijn. Het is echter belangrijk dat je kiest voor de juiste koolhydraten: de trage koolhydraten. We besparen jullie de technische uitleg, maar trage koolhydraten bestaan uit verschillende ketens. Deze ketens worden afgebouwd door ons lichaam (het verteringsproces). Dat lang(er) proces zorgt ervoor dat we langer verzadigd blijven. De snelle koolhydraten (zoals bijvoorbeeld suiker) hebben een korte keten (1 of 2). Die worden snel afgebroken en dus verteerd. Daardoor krijg je sneller honger, heb je meer pieken en eet je dus, algemeen gezien, meer.
"Het is belangrijk dat je kiest voor de juiste koolhydraten"
Met andere woorden: kies voor de juiste koolhydraten (zoals volkoren) en schrap deze zeker niet. Koolhydraten zijn de de benzine voor ons lichaam.
4. Afwisseling
We hebben allemaal onze routines en gewoontes. Een van deze ingebakken gewoontes is om elke dag een stuk vlees te eten. We vergeten al snel de alternatieven, zoals bijvoorbeeld vis of vegetarisch.
Wissel daarom regelmatig af en eet niet elke dag vlees. Kies voor een stuk vis of ga voor de vegetarische alternatieven. Dat laatste kan in de vorm zijn van een vleesvervanger, maar kan bijvoorbeeld ook een vegetarische pasta zijn.
5. Kies voor groen
Onze vijfde tip luidt: combineer steeds met groenten. Zorg er voor dat je bij je hoofdmaaltijden (zeker lunch en avondmaal) groenten eet. Als lunch kan dat beleg zijn voor op je boterham, groentesoep of een slaatje. Als avondmaal kan dat een gekookte, gestoomde of gebakken portie groenten zijn.
Groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Ze zijn caloriearm en daarnaast gaan ze jou bijstaan in jouw hoofdmaaltijden. Met dat laatste willen we zeggen dat doordat je meer groenten eet, je minder vlees, vis of aardappelen eet. Die laatste zijn ook nodig, maar in mindere mate dan we vaak consumeren.
6. Fruitig
Wanneer we het hebben over groenten, denken we automatisch aan… Fruit! Dus hierbij onze zesde tip: ga voor twee à drie stukken fruit per dag.
Fruit is een ideaal tussendoortje omdat ook deze boordevol vitaminen en mineralen zitten en caloriearm zijn. Daarnaast zul je minder snel naar een koek grijpen omdat je namelijk net een stuk fruit hebt gegeten. En grijp je toch naar die koek, dan zul je er minder van eten.
Je kunt bij het ontbijt starten met een stuk fruit. Je kunt het dan aanvullen als tussendoortje of zelfs als dessert. De opties zijn eindeloos.
7. Water de rest komt later
De alom bekende leuze, maar daarom niet minder waar. Water hydrateert niet alleen, het vult ook. Daarnaast worden honger en dorst vaak verward door ons lichaam. Het kan dus zijn dat je een hongergevoel ervaart, maar eigenlijk gewoon dorst hebt.
Idealiter drink je 1,5l water per dag. Dat kun je gemakkelijk doen door bij elke maaltijd een groot glas water te drinken. Gedurende de rest van de dag zet je steeds een gevuld glas voor je neus, zo ben je sneller geneigd om ervan te drinken.
Het neveneffect is dan wel dat je wat meer naar de wc moet gaan, MAAR daardoor sta je wat meer recht en beweeg je meer. En dat brengt ons bij ons laatste tip.
8. Beweeg
Gezond leven is meer dan alleen maar gezond eten. Een fit en gezond lichaam is een lichaam dat beweegt. We maken hier wel graag een kleine kanttekening bij: bewegen is niet hetzelfde als sporten. Het is belangrijk om dagelijks een halfuur matig te bewegen. Denk dan maar aan wandelen, fietsen, recreatief zwemmen, …
Dat halfuur hoeft niet eens na elkaar te zijn. Je kunt dus tweemaal een kwartier wandelen. Of een kwartier wandelen en een kwartier fietsen, … Zolang je maar beweegt!
"Bewegen is niet hetzelfde als sporten"
Daarnaast wordt het ook aangeraden om driemaal maal per week een halfuur intensief te bewegen. Dat kun je bijvoorbeeld gemakkelijk doen met één van onze home workouts.
Met deze acht gouden regels zijn we ervan overtuigd dat je die gezonde levensstijl gemakkelijker volhoudt. En heb je toch ergens hulp bij nodig? Kijk dan even naar onze verschillende formules. We helpen je graag verder.