Een persoonlijk verhaal ...

Een persoonlijk verhaal ...

  • Geschreven door Sabrine Zarti
  • op

Achter de opstart van elk bedrijf schuilt vaak een persoonlijk verhaal. En dat is bij PersonalFit niet anders. In deze blogpost laten we onze founder Sabrine Zarti aan het woord. Zij vertelt haar persoonlijk verhaal. Waarom ze PersonalFit gestart is, waarom ze resoluut gelooft in een gezonde levensstijl en hoe ze andere vrouwen hierin wil helpen.

 

Om die waarom te begrijpen, gaan we even terug naar 2017.

 

Flashback

Een vriendin startte een sportlijn en vroeg mij om model te staan tijdens een fotoshoot. Het leek mij leuk! Ik dacht dat het een toffe ervaring kon zijn en misschien hield ik er wel een aantal enkele leuke foto’s aan over. Toen ik echter de foto’s zag, was dat enorm confronterend. Zo zag ik er toch niet uit?

Ik voelde ik mij niet goed, niet mooi of fit, ik voelde mij… dik.
Laat mij even verduidelijken: ik gebruik het woord dik niet graag. Niemand is dik, dik heeft voor mij een negatieve connotatie, dik is een lelijk woord. Maar ik voelde mij toen ook niet positief. Dus het woord is hier volgens mij wel van toepassing.

Flashback naar 2017

 

Ik kwam tot het besef dat ik de laatste jaren enorm worstelde met mijn lichaamsbeeld. Crashdiëten, alles ontzeggen, sporten tot ik erbij neerviel, mij schuldig voelen wanneer ik niet kon sporten, mij schuldig voelen als ik iets at dat ‘niet mocht’, dat ‘slecht’ voor mij was, … Dus niet enkel voelde ik mij slecht in mijn vel, ik droeg ook geen zorg van mijn lichaam.

Wanneer ik online naar informatie zocht, vond ik nog meer vragen dan antwoorden.  Is brood nu gezond of niet? Mag ik nu pasta eten? Vlees? Pizza bij het ontbijt dan maar? Suikers zijn de boosdoeners? Neen vetten zijn de boosdoeners? Neen koolhydraten zijn de boosdoeners? HELP!!
 

Tijd voor hulp!

Ik besloot de dag van de fotoshoot, na mijn mental breakdown, op een bankje in mijn tuin, om hulp te zoeken. Iemand die mij wegwijs kon maken in hoe ik mijn lichaam kon voorzien van de juiste voedingsstoffen, die ervoor kon zorgen dat ik terug een positieve relatie met voeding ontwikkelde en die mij kon motiveren om een nieuwe levensstijl aan te gaan. En dat, voor de rest van mijn leven. Het hoofddoel: gezond leven, het neveneffect: afslanken.

Toen ik dit vertelde aan mijn vriendinnen verklaarden ze mij gek. “Waarom ga jij naar een diëtiste? Jij bent toch niet ‘dik’? Jij hebt dat toch niet nodig? Die zal jou niet kunnen helpen. Die zal jou bekijken alsof je gek bent. Je gaat je geld verkwisten.”. Enzovoort. Maar ik wist dat ik het anders moest aanpakken, want ik wou ook anders voelen. Ik wou mij goed voelen in mijn vel! Ik wou de beste versie van mezelf worden, zonder restricties, zonder calorieën tellen, zonder diëten,

Wanneer ik hier nu op terugkijk, was hulp zoeken één van de beste beslissing van mijn leven!

Ik leerde dat voeding niet de vijand was, dat alles kon en alles mocht en ik had vooral een motivator die met mij in gesprek ging. Die mij vertelde dat het oké was om pizza te eten, dat het oké was om boterham met choco te eten, of een koffiekoek, snoepjes, ... Dat ik mij daar niet schuldig over hoefde/hoef te voelen. Het kan allemaal, maar met mate. Ik leerde welke voeding voedzaam is en welke minder voedzaam. Ik leerde etiketten lezen. Ik leerde een levensstijl.
 

De ongezonde Sabrine
 

De focus lag niet meer op die kilo’s, wel op gezond leven. En je hoort mij al afkomen: de kilo’s gingen eraf. Niet vanzelf, maar wel door keuzes te maken en door mijn bewustwording rond voeding. Door anders naar mijn lichaam te beginnen kijken en door de focus op andere aspecten te leggen.

Daarbovenop voelde het niet als een dieet, het voelde als iets dat ik kon volhouden. Voor de rest van mijn leven.
 

En toen... werd ik zwanger

De jaren daarna waren redelijk standvastig. Ik genoot van eten, ik had er een gezonde relatie mee, maar ik bleef toch gefocust op de weegschaal. Ik had zo hard gewerkt, dus er mocht geen gram bij.

Daarna werd ik zwanger en kwam ik wel te verstaan elke maand bij. Mentaal was dit een struggle. Ik wou de kilo’s zo laag mogelijk houden, maar snakte naar zoetigheden. Vreetbuien zijn meermaals voorgekomen (herkenbaar, iemand?).
Maar vanaf dat klein wondertje in mijn armen lag, maakte mij dat allemaal niet meer uit. Ik leerde waartoe mijn lichaam in staat was: leven maken, een bevalling doorstaan, borstvoeding, … Mijn lichaam was meer dan een strak pak dat ik wou dragen, mijn lichaam was iets wonderbaarlijks. 

Sindsdien heb ik een mindset switch gemaakt. De focus op die kilo’s is weg. Ik focus mij vooral op mijn lichaam zo gezond mogelijk te houden. Dat houdt in: voedzaam eten (in balans), voldoende bewegen, voldoende slapen en voldoende ontspannen.

Ik leerde de laatste jaren vooral om naar mijn lichaam te luisteren en te doen waar ik mij goed bij voelde. Soms is dat 2 x per week sporten, soms is dat 4 x per week sporten. En soms is dat een week niet sporten.
Soms is dat geen chocolade eten en soms is dat wat meer chocolade eten. En eerlijk: dit voelt aan als een bevrijding. Dit voelt als RUST.
 

 

PersonalFit

Daarom besloot ik om in 2020 PersonalFit te starten. Een online platform dat drukbezette vrouwen helpt naar een gezonde(re) levensstijl. Het is mijn missie (in het leven) om vrouwen te helpen naar de beste versie van zichzelf. Te motiveren naar een gezonde levensstijl die bij JOU past. Want dat is voor iedereen anders. Om rust te vinden rond voeding en sport. Om te kunnen genieten. En om iets te vinden dat je kan volhouden voor de rest van jouw leven!

 

Wil jij jou zo blijven voelen? Neen? Dan ben jij klaar voor die gezonde levensstijl. Alle info vind je via deze link. Of boek een gratis coachingsessie in, dan geef ik jou gepersonaliseerde tips. Het gesprek is uiteraard volledig vrijblijvend!

Recente artikels

Lets kickstart this healthy lifestyle!

BE 0774.902.217

Alles weten over die gezonde levensstijl?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang alles wat je moet weten om gezond te leven, eten en sporten.