De feiten en fabels van... Intermittent Fasting.

Sabrine Zarti
03/06/2020

Intermittent fasting is een voedingshype die de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen heeft. Van modellen die het promoten tot bodybuilders die erbij zweren. De resultaten klinken alvast zeer veelbelovend: gewichtsverlies, het tegengaan van het verouderingsproces, het zou helpen tegen diabetes type 2 en Alzheimer .... Maar wat is feit en wat is fabel? Dat lees je in onderstaande blog.

Intermittent Fasting (IF), wat is dat nu eigenlijk?

Intermittent Fasting wil eigenlijk gewoon zeggen dat je op bepaalde moment vast en op andere moment eet, afhankelijk van welk schema je volgt. Er zijn een aantal gekende IF schema’s. Het 16:8 schema is de laatste jaren enorm populair geworden. Binnen dit schema eet je 8 uren per dag en vast 16 uren per dag. Je eet dus bijvoorbeeld van 10u tot 18u en vanaf 18u begin je te vasten tot 10u.
Een ander gekend schema is het 5:2 schema. Je eet 5 dagen per week wat je wil en eet de overige 2 dagen zeer weinig.

Er zijn nog tal van andere schema’s, maar het komt telkens neer op hetzelfde: vasten en eten op vaste momenten.

Dus, ik ga vermageren?

Het grootste voordeel dat wordt aangehaald is gewichtsverlies. In een Amerikaans onderzoek, waar 23 zwaarlijvige vrouwen 12 weken IF hebben uitgetest, bleek dat deze 23 mensen na 12 weken effectief gewicht waren verloren. De groep verloor ongeveer 3 kg na 12 weken. De controlegroep had geen gewicht verloren. Dus, met andere woorden, het klopt. Toch?


Wel, we moeten dit onderzoek (en elk onderzoek) kritisch bekijken. In eerste instantie is een groep van 23 redelijk klein. Dus je kan en mag eigenlijk geen conclusies trekken naar grotere groepen toe. Daarnaast is 3kg verliezen op 12 weken tijd, wanneer je zwaarlijvig bent, eigenlijk redelijk weinig. Met een gezonde levensstijl zou deze groep ± 0,5kg/week kunnen verliezen, dat zou na 12 weken neerkomen op 6kg.


Een ander onderzoek wees dan uit dat je niet gegarandeerd gewicht verliest wanneer je aan IF doet. De grote misvatting die er rond IF bestaat, is dat je gedurende de eeturen alles mag eten, maar eigenlijk gaat Intermittent Fasting hand-in-hand met een gezonde levensstijl. Het is dus voornamelijk de bedoeling dat je tijdens de eeturen gebalanceerd en voedzaam eet: groenten, fruit, eiwitten, …

Dus: FABEL. Het grote gewichtsverlies dat beloofd wordt, is wel wat overdreven.

Sporten tijdens IF helpt je meer vet verbranden

Er zijn inderdaad een aantal bewijzen dat sporten op een lege maag voornamelijk vet gaat verbranden. Wanneer je op een lege maag sport, zou je vooral beroep doen op je vetreserves en niet op de al reeds ingenomen calorieën. Dus, dit klopt wel.


Maar om te vermageren maakt het eigenlijk in mindere mate uit van waar die calorieën komen. Zolang je meer verbrandt op een dag dan dat je inneemt. En dan maakt het niet uit of je nu vet of koolhydraten verbrandt. Als je daarnaast langer dan een uur wil sporten, is het toch verstandig om al wat eiwitten binnen te hebben. Deze eiwitten gaan voorkomen dat jouw spierweefsel als energiebron dient, zo worden jouw spieren niet afgebroken.


Waar je dus vooral rekening mee moet houden, is wat het beste werkt voor JOUW lichaam. Elk lichaam is anders, elke persoon is anders. Als jij je flauw voelt door te sporten op een lege maag of net minder gaat presteren, dan heeft dat eigenlijk niet veel nut. Belangrijk is dat je doet waar JIJ je goed bij voelt en dat je traint in de optimale omstandigheden zodat jij de beste resultaten kan behalen


Dus: FEIT. Het sporten op een lege maag helpt meer vet te verbranden.


En de andere voordelen: feit of fabel?

Intermittent Fasting zou helpen tegen diabetes type 2, het verouderingsproces tegengaan, Alzheimer, … Na heel wat uitgebreid onderzoek vonden we echter geen betrouwbare wetenschappelijk informatie die dit uitdrukkelijk toewees aan IF. 
Het is in eerste instantie moeilijk om zoiets te onderzoeken, laat staan om dit effectief te bewijzen. De onderzoeken die we vonden waren redelijk kort door de bocht en dus weinig betrouwbaar. 


Onze eigen conclusie? Intermittent Fasting kan wel degelijk helpen tegen bovenstaande, maar dat ligt niet expliciet aan IF of aan het vasten. Het ligt eerder aan een gezondere levensstijl dat resulteert in een gezond en fit lichaam. En een gezond en fit lichaam heeft op z’n beurt positieve invloeden op je lichaam waardoor je gezond oud wordt, minder kans hebt op diabetes type 2, Alzheimer, … en noem maar op.


Dus: FABEL.

Zijn er nadelen?

Er zijn volgens ons een aantal nadelen verbonden aan IF. Het meest vanzelfsprekende nadeel: het volhouden. Elke dag voor de rest van je leven niet meer eten na 18 uur lijkt ons alvast lastig. Da’ag gezellige etentjes. 

Wanneer je dan stopt met IF en terug ‘normaal’ eet, is de kans groot dat het verloren gewicht er opnieuw bijkomt omdat je terug meer calorieën opneemt. Dat is jammer genoeg hoe het werkt met elk dieet dat je niet kan aanhouden.


Een tweede nadeel is dat het er voor kan zorgen dat je tegen 10u enorm veel honger krijgt. Je lichaam kan dan hunkeren naar snelle calorieën. Je goesting in suiker en vettig eten kan dus toenemen. Daarnaast speelt het psychologisch aspect ook mee: “Ik heb nu 8 uren om te eten, ik ga dus zoveel mogelijk binnenspelen in deze korte tijdspanne.”.


Een derde nadeel is dat je je slap kan voelen en weinig energie hebt in de voormiddag. Je lichaam past zich hier na een tijdje wel aan, maar het kan een oncomfortabel gevoel teweegbrengen.Tenslotte werkt IF eigenlijk niet wanneer je niet gezond eet tijdens die 8 uren. Als je grijpt naar pizza, koekjes, snoepjes, … zal je calorie inname niet dalen en je gewicht dus ook niet.

Met andere woorden: Intermittent Fasting zal niet beter werken dan een gezondere levensstijl. De hoofdreden dat je gewicht verliest, is omdat je gedurende langere periode minder calorieën consumeert dan je verbrandt, wat resulteert in afslanken.


Conclusie

Intermittent Fasting wordt gezien als een wondermiddel om te vermageren, maar zoals jullie intussen weten: wondermiddelen bestaan niet. Daarnaast werkt het enkel wanneer je je eetpatroon aanpast en gezond(er) leeft. Denk maar aan meer groenten, fruit, eiwitten, … en minder bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, snoepen, pizza, ...

Het is volgens ons ook moeilijk te combineren met het dagelijks leven. Denk maar een etentjes bij vrienden of familie waar je dan met een schuldgevoel naartoe gaat.


Tenslotte is het niet iets dat je de rest van je leven kan volhouden. Wanneer je stopt, zal je snel vervallen in je oude eetpatroon & gewoontes en zal het verloren gewicht snel terug bijkomen.

Wij raden dus het volgende aan: ga vooral op zoek naar wat voor jou werkt en probeer te streven naar een gezonde levensstijl zonder restricties in wat of wanneer je mag je eten. Probeer 80% van de tijd de voedzame alternatieven te eten en de overige 20% van de tijd kan je genieten van de iets mindere voedzame alternatieven. Geen restricties, maar wel keuzes.
Het lijkt ons dus beter om te leren hoe je een gezonde levensstijl kan aanhouden, dan hoe je IF kan aanhouden.


Heb jij echter hulp nodig bij het maken van die gezonde keuzes? Neem dan een kijkje naar onze verschillende formules en ontdek hoe wij kunnen helpen.

PS: je kan je eerste intake gesprek deze week gratis & volledig vrijblijvend inboeken via deze link!

Sabrine Zarti

Sabrine Zarti is Founder van Personal Fit, voedingsdeskundige en personal trainer. Het is haar missie om mensen naar een gezond(er) leven te helpen en haar kennis te delen.

Hey, your browser is out of date!

We've noticed you're currently using an old version of IE.
We really recommend you update your browser.